Вестниците в понеделник съобщават за поскъпване на  възстановяването на здравноосигурителните ни права.

„След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години, а не както е сега - три години, напомнят от Националната агенция по приходите.
Промяната в Закона за здравното осигуряване беше публикувана в Държавен вестник в края на юни, но ще влезе в сила шест месеца по-късно.
Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца) пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01 юли 2012 г. до 30 юни 2015 г.. В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г..." - в. „24 часа".

„Близо двойно по-скъпо ще е възстановяването на здравноосигурителните права през 2016 г., информират в съобщение до медиите в неделя от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП).
След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните пет години - 60 месеца, а не както е сега - три години...
От приходната агенция отбелязват, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
От НАП напомнят също, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. - за период от 60 месеца..." - в. „Дневник".

Миграционната криза остава  сред топ темите на всекидневниците.

„България е приела достатъчен брой бежанци и е много напред спрямо останалите в ЕС в изпълнението на този солидарен ангажимент - и като брой спрямо населението и спрямо брутния си вътрешен продукт. Тази констатация направи пред БНР външният министър Даниел Митов.
Той подчерта, че България ще изпълни поетите ангажименти за преразпределение на бежанците, но повтори тезата си, че квотният принцип вече изглежда нелепо.
Българският министър отново настоя Европейският съюз да си върне контрола над ситуацията, при която изглежда безсилен да разграничи бежанците от икономическите мигранти. "Дължим на бежанците солидарност и съчуствие, но има и икономически мигранти, към които трябва реално да бъдат прилагани програми за обратно връщане. Само тогава може да се говори за контрол над ситуацията", каза Митов. Сега мигрантът остава  в Европа независимо дали е получил или не разрешение за убежище, а това прави Европа да изглежда неспособна да се справи и неконтролираща", допълни той..." - в. „Дневник".

„Европейският съюз трябва да обърне много сериозно внимание на охраната на външните си граници. Нашите съседи, които имат граница от съвсем различен тип, трябва да бъдат подпомогнати и в усилията си да охраняват и контролират добре границата си. Второ - Европа трябва да каже ясно какъв е нейният капацитет, защото не могат безконтролно да влизат хора в рамките на ЕС, а и нашите социални системи и образователните, и всички останали, не могат да абсорбират такъв голям брой", каза министърът...
Ако искаме териториите, контролирани от ИДИЛ, да минат под контрола на легитимно правителство, няма как да се мине без сухопътна операция, но тя трябва да е с участието на държавите от региона, допълни външният министър и коментира, че за момента България се справя с охраната на границите си, а Сирийската криза е основен източник на нестабилност в региона и в Европа..." - в. „Стандарт".

„Невъзможно е да затворим границите си за бежанци, но решението е засилен и по-надежден контрол.
Това заяви пред bTV омбудсманът на Мая Манолова.
„Задължително е да се знае какви хора се опитват да преминат границата. Дали това са бежанци, или икономически емигранти, които просто търсят по-добър живот в Европа. Тогава правилата и механизмите са други", посочи Манолова.
Според нея нелегално преминаващите трябва да бъдат върнати по местата, от които идват. „Ясно е, че през нашите граници могат да минат и други хора с други намерения", посочи Мая Манолова.
Тя подчерта, че извън контрола на границите не се вижда друг проблем, който застрашава сигурността на страната, а именно проблемът със социалното изключване, възможностите на радикализация на гетата, включително и в България.
„Мисля, че в България, макар да не го разбираме напълно, сме още повече застрашени от това, което може да се случи в нашите гета. Хората са бедни, отчаяни и в подходяща форма за радикални проявления", уточни Манолова..." - в. „Труд".

„Полицията арестува 18-годишен за превоз на бежанци
18-годишен младеж от София, превозвал 12 нелегални лица, е задържан в районното управление на полицията в Чирпан, съобщи "Дарик". Той е бил спрян за проверка на автомагистрала „Тракия". В автомобила са открити 12 души без документи на възраст между 15 и 19 години, представящи се за граждани на Афганистан.
Чужденците са отведени в РУ-Чирпан, а срещу шофьора е образувано досъдебно производство." - в. „Сега".

В. „Труд" съобщава, че има опасност складове на Министерството на отбраната да се самовзривят:
„Министерството на отбраната обяви, че в складовете му всеки момент може да се самовзривят 867 тона артилерийски изстрели, авиационни бомби и други муниции от съхраняваните общо 4734 тона опасни боеприпаси.
Спешно е обявена специална обществена поръчка, с която се търси фирма, която да унищожи първо 867 тона, чието състояние е „предпоставка за самовъзпламеняване". „Последствията от възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места", е записано в мотивите за обявяването на спешна поръчка.
За останалото количество боеприпаси трябва да бъдат намерени пари, за да бъдат унищожени най-късно до три години. По предварителни разчети трябва да бъдат дадени около 10 млн. лв.
Фирмите, които кандидатстват за утилизацията, могат да разчитат на това да използват за унищожаване и полигоните на Сухопътни войски „Сливница" и „Корен".
Към този момент всички фирми в България, които извършват утилизация, имат по няколко взрива на сметките си. Няма и завод или площадка, на която да не е загинал поне един работник. Проучване на „Труд" сочи, че интересът на фирмите към новата обществена поръчка е висок и повечето от тях ще се борят да вземат 900 000 лева.
В обществената поръчка е включен за първи път „Пакт за почтеност", който трябва да бъде подписан от МО и участниците в конкурса. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.
Във вторник парламентът ще гласува и закон за унищожаване на 900 тона касетъчни бомби, съобщи вчера за „Труд" депутатът Валентин Радев. Те ще бъдат утилизирани от испанската фирма „Експал България" АД, която има производствени цехове до Габрово. Преди три години там загина жена, която разглобяваше мина, произведена в Тайван..."

Всекидневниците проследяват и случая с поляка, който с шегата си за бомба предизвика аварийно кацане на самолет.

„Невинна закачка приземила принудително самолета в Бургас, пуснаха 67-годишния Войчех
Невинна на пръв поглед закачка между 67-годишния полски пенсионер Войчех Маевски и стюард от еърбъс А320 на полска авиокомпания е довела до принудителното приземяване на самолета на бургаското летище.
Както и до цялата последвала мобилизация на десетки служби заради вероятност от атентат.
Това стана ясно по време на делото за мярката за неотклонение на Маевски, която се гледа в бургаския окръжен съд в неделя.
По време на полета за Египет стюардът Чемислав Овчарик полял, без да иска, панталона на Войчех Маевски с вода и след като се извинил, се пошегувал, че в египетския курорт Хургада, за където пътувал Маевски, е топло и панталонът му бързо ще изсъхне.
На свой ред пасажерът Войчех казал, че самолетът може и да не пристигне в Египет, ако на борда му има бомба.
Притеснен, стюардът Овчарик докладвал на старшата стюардеса.
Още във въздуха, докато тя се опитвала да разбере какво знае Маевски, пътникът се извинил, целунал ѝ ръката и казал, че се шегува..." - в. „24 часа".

„67-годишният полски гражданин Войчек Майевски влезе в Съдебната палата и шокира съда с още щом си отвори устата. Полякът явно така и не разбира в какво е обвинен. Още преди започването на заседанието на мярката за неотклонение той се обърна към съда и попита колко пари трябва да даде. Не стана ясно какво визира - размера на гаранцията или евентуална глоба за деянието, съобщава Флагман.БГ.
Строгият, но справедлив съдия Георги Пепеляшев запази самообладание и му обясни дали ще бъде парична гаранция или друга мярка ще реши съдът, след като изслуша защитата и прокуратурата.
Държавното обвинение, в лицето на Красимира Кателиева, пледира Войчек да остане задържан под стража, предвид опасността да напусне страната или да се укрие.
Той е подсъдим по член 341 А, ал. 2, по който го грози от 3 до 15 години ефективна присъда. Точните думи на Войчек към стюарда Шенислав Овчарник били, че самолетът може и да не стигне Египет, защото имало бомба, обясни прокурор Кателиева.
Според адвокат Тодоров, който е защитник на полския гражданин от експозето на прокуратурата вярно било само, че срещу Войчек има повдигнато обвинение. Полякът никога в никакъв случай не е казал, че в самолета има бомба, пледира защитата.
Той говорел със свой приятел и обсъждал новината за взривения руски самолет от Египет. Думите му били чути от стюарда Пшенислав, който ги интерпретирал неправилно, предал на старшата стюардеса, а оттам тя на пилота, след което последвал извънредното приземяване на самолета, твърди адв. Тодоров.
Той предложи няколко варианта на съда за по-лека мярка, включително на предоставяне на собствен имот на полския гражданин до приключването на делото му в България. Адвокат Тодоров подчерта, че в българското законодателство няма изрична забрана за използване на думата "бомба" и в случая действително ставало въпрос за неправилна интерпретация.
"Извинявам се много за недоразумението", каза 67-годишният поляк и настоя за по-лека мярка, защото не бил добре със сърцето, а и се влошавало психическото му състояние..." - в. „Стандарт".

„Съдът освободи срещу 5000 лв. гаранция поляка, заради когото кацна самолет в Бургас
67-годишния Войчех Майевски, заради когото самолет кацна принудително в Бургас след сигнал за бомба, бе освободен срещу 5000 лв. гаранция.
Прокуратурата настояваше за постоянен арест, защото мъжът няма адресна регистрация в държавата и може да се укрие.
"Бих искал да се извиня за ситуацията, която създадох, и всичко, което причиних. Преживявам всичко това и се чувствам много зле, но не съм виновен. Не съм съгласен с обвинението", каза Майевски...
Единствено един от стюардите твърди, че Майевски му е казал 2 пъти: "Аз имам бомба". Тогава стюардът е съобщил това на старшата стюардеса, а тя е информирала екипажа на самолета. Пилотът по свое усмотрение е предприел принудително кацане, категоричен е адвокатът на поляка.
Според прокуратурата, има и други свидетели, които потвърждават думите, че Войчех е казал, че има бомба.
Заради извънредната ситуация летището в Бургас беше затворено за няколко часа. Взривно устройство на борда на самолета не беше открито, а по-късно през деня беше обявено, че Майевски е бил пиян - той изпил 200 милилитра алкохол. Полякът е пил и преди да се качи в самолета.
В самолета пътуваха 161 пътници." - в. „Сега".