Еврозона.

"Дума":

Влизаме в чакалнята при сегашния курс на еврото, реши парламентът

Спешно парламентът прие решение, свързано с влизането на България в чакалнята на еврозоната и гаранциите, че курсът към еврото няма да се променя. Изненадващо това бе прекарано през решение на НС, но няма да бъде разписано в Закона за БНБ. Народното събрание реши днес България да не участва в ERM2 при различен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Текстът бе подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" след консултации на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните групи и бе включен като извънредна точка в днешното пленарно заседание.

"За" проекта на решение гласуваха 140 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 66, с което то бе прието. БСП се въздържаха и обясниха, че приемат решението, но не и начинът, по който това се случва.

Проектът на решение предвижда при договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 г., министърът на финансите и управителят на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за 1 евро.

Хазарт.

"24 часа":

Прокуратурата: Милионери от лотариите не съществуват. Божков: Реални са

Операцията срещу бизнесмена Васил Божков бе обявена като "най-голямата, провеждана досега с участието на ДАНС, антикорупционната комисия, НАП под ръководството на Специализираната прокуратура".

Така вътрешният министър Младен Маринов описа това, което се случва в офисите, фирмите и жилищата на най-големия в хазартния бизнес в България.

559 милиона лева са неплатените такси от двете лотарии от 2014 година насам, сочат сметките на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев. Говорителката на Иван Гешев Сийка Милева пресметна, че тази е колкото коледните надбавки на пенсионерите за 10 години.

Коронавирус.

"Монитор":

Реактивите за коронавируса вече у нас

Реактивите за установяване на коронавируса пристигнаха в четвъртък по обяд. Те са в Националния център за заразни и паразитни болести. Това съобщи за "Монитор" неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология.

Количествата са достатъчни, но това не означава, че всеки който поиска ще се тества за новата зараза, подчерта той.

Националният консултант поясни, че с тях ще се изследва лабораторно само материал от хоспитализирани лежащо болни, който е изпратен от лекуващия ионфекционист.

За работещите в Националната референтна лаборатория пък и лабораториите на Националния център по заразни и паразцитни болести са доставени специални защитни облекла и маски, наподобяващи скафандри.

Българката, която беше пътувала до Китай и беше със съмнение за коронавируса не е заразена с него. Това категорично показват лабораторните й изследвания, съобщи още проф. Тодор Кантарджиев. Тя е настанена в инфекциозно отделение на болница в столицата. Резултатът показва, че тя е носителр на метапневмовирус, който причиняма грипоподобни състояния. До дни се очакват лабораторните резултати и на българката, хоспитализирана в болницата в Добрич, която е пътувала в Тайланд, където също има огнище на коронавирусна.

Водна криза.

"Сега":

Съд охлади прокурорските хвалби по делото за водната криза

Магистратите пуснаха от ареста бившите зам.кмет и шеф на ВиК-Перник срещу подписка и 1000 лв парична гаранция

Специализираният наказателен съд постанови най-леката мярка - "подписка" за бившия изпълняващ длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева, предава БНР. Гаранция от 1000 лева наложи и на бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов.

Двамата са обвинени в безстопанственост и неадекватно поведение, довело до щети за над 10 милиона лева, както и невземане на мерки за ранно въвеждане на воден режим в община Перник.

Съдът определи, че няма достатъчно доказателства на държавното обвинение.