Статистика. 

"Монитор":

Всяко трето убийство извършено от ревност

 

Всяко трето убийство е извършено от ревност. Това е основният мотив, по който разследващите работят, когато става въпрос за загинал човек, показват данните на МВР. Често подозренията им се потвърждават и се оказва, че именно ревността е в основата на насилствената смърт.

Годишно в страната ни се извършват по около 2300 убийства. Според криминалистите в много от случаите става въпрос именно за страх от превъзходството на другия.

Процентно мъжете доминират като убийци. Те заемат над 90% от криминалните хроники с престъпленията си по чл. 116 от Наказателния кодекс.

 

Реакция. 

"Труд":

Външно смъмри Гьокче за агитацията в полза на ДОСТ

Министерството на външните работи е извикало на спешна среща посланика на Турция у нас, Сюлейман Гьокче, по повод агитацията на турски министър пред в полза на партия ДОСТ на среща с български изселници.

Срещата се е състояла по покана на българската страна, която е била представена от заместник-министъра на външните работи Бойко Мирчев. На нея заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщиха от МВнР.

 

Средства. 

"Дума":

Емигрантските пари надминаха инвестициите

 

За цялата 2016 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в България над 1,667 млрд. лв., показват данни на БНБ. Сумата е с 14 млн. лв. по-висока спрямо 2015 г., когато емигрантите са превели на близките си тук малко над 1,653 млрд. лв. Според данните от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 1,331 млрд. лв. - с близо 60% по-малко, отколкото през 2015 г. Изчисленията показват, че емигрантите са пратили над 322 млн. лв. повече, отколкото са инвестициите на различни компании в страната. Само през последния месец от 2016 г. сънародниците ни са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече, отколкото са пратили за коледните празници през 2015 г.

 

Лекарства. 

"Сега":

Нови 500 лекарства вече не се поемат с публични средства

 

Тенденцията фармацевтичните компании да изтеглят лекарствата си или изцяло от пазара, или от списъка на здравната каса се задълбочава. 498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, сочи докладът за дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране за 2016 г. Там се регистрират цените на всички медикаменти у нас. В позитивния списък пък са препаратите, които се плащат с публични средства - от здравната каса, от болниците или от здравното министерство. За 2015 г. от позитивния списък са изключени 398 лекарства.

Най-голямата част от заявленията - 202, са за медикаменти, които се отказват от плащане от НЗОК и отиват на свободния пазар, т.е. пациентите трябва да си ги плащат изцяло сами. При 153 медикамента заявлението е и за заличаване на цена, т.е. напускане на пазара. Други 46 лекарства са с прекратени разрешения за употреба у нас. 52 лекарства са изключени от позитивния списък по желание на МЗ и НЗОК - повечето заради нормативни промени, при които касата спря да плаща частично доста антибиотици.