Отпадането на забраната за свободно къмпингуване, която управляващите подготвяха, е сред водещите теми на вестниците във вторник.

„Две забрани за поставяне на палатки ще отпаднат в близките дни, категорични са експерти в туризма. Едната вече пада от приетия в парламента Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, другата “ще излезе” от проектозакона за туризма до 28 март, когато трябва да приключи обществено му обсъждане. В понеделник стана ясно, че никой у нас няма да мери 100 метра от морето, за да опъне палатка или да паркира караваната или колата си. След разпореждане от премиера Бойко Борисов пресслужбата на кабинета съобщи, че депутати от ГЕРБ спешно внасят в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона “А” по Черноморското крайбрежие. Текстовете ще бъдат разработени и внесени в деловодството на парламента в сряда. Така в парламента ще влезе за ново гласуване точно първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който бе одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30 декември 2015 г... Малко преди официалното съобщение от МС, в профила си във фейсбук Борислав Сандов, съпредседател на партия “Зелените”, написа, че се готви отмяна на забраната за къмпингуване. (виж факсимиле от поста му горе) “Започнало е съгласуване между институциите”, обяви Сандов. От думите му става ясно, че премиерът Борисов е провел конферентен телефонен разговор с него с участието на парламентарната шефка Цецка Цачева. Сандов твърди още, че в свой разговор с министърката на туризма Николина Ангелкова тя е поела ангажимент да се премахне и тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна, която е залегнала в проекта на промени на Закона за туризма и нарекла тази поправка “грешка” и “недоглеждане”. Тези думи на министърката не бяха потвърдени от източници от Министерството на туризма. Оттам повториха становището си от неделя вечерта, че нито един от текстовете в проекта за изменение на Закона за туризма не е окончателен, тъй като общественото обсъждане за него бе удължено до 28 март. От ведомството на Николина Ангелкова преди ден обявиха, че текстовете, за които не се постигне консенсус, няма да влязат за одобрение в МС и после в парламента...” – в. „24 часа”.

„Въпреки съобщението от Министерски съвет, че премиерът Бойко Борисов чрез ГЕРБ няма да допусне да бъде приета предлаганата от Министерството ан туризма пълна забрана за къмпингуване, противници на идеята се събраха на протести тази вечер в няколко града. В София протестът е разположен  малко след 19 ч. протестиращи блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в участъка от Народното събрание до президентството, съобщи агенция "Фокус"... Простиращите скандираха  "Оставка" и "Мафия", като носят голям плакат, на който пише "Граждани срещу мафия". Около 20:30 ч. протестът приключи. В Пловдив беше издигнат палатков лагер пред сградата на общината, съобщи БиТиВи. Участници в проявата коментират, че не вярват на обещанието на премиера и допълват, че подобни предложения обслужват собствениците на хотели докато много чужденци идвали у нас тъкмо, за да къмпингуват. Междувременно в предаването "Лице в лице" по БиТиВи Мария Кавлакова от партия "Зелените" коментира, че държавата иска да забрани нещо, което 25 г. не е регалирала, при положение, че България е с традиции и е била желана дестинация за къмпингуване. Според нея трябва да се обсъди как да се регулира къмпингуването. По думите й, хората, които искат да разполагат палатки, не избират официалните къмпинги, защото те са занемарени. На въпрос как ще коментира отпадъците, оставащи след къмпингари, тя посочи, че мръсотията е проблем на цялата държава, а не е проблем на къмпингуващите. Освен това отпадъци оставяли случайни хора, а не такива, които именно по този начин прекарват ваканциите си.” – в. „Дневник”.

„След серия от протести премиерът Бойко Борисов се видя принуден да нареди спешно да се отмени забраната за къмпингуване край морето. По негово разпореждане депутати от ГЕРБ ще внесат в парламента предложение за отмяна на тези предложения. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Спорните текстове предвиждаха забрана за палатки, кемпери и каравани извън регламентираните къмпинги и глоби от 1000 до 10 000 лв. за нарушителите. Законът отприщи поредица от протести, поредният от които бе обявен за късно снощи. Еколозите настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето. Той пусна закона за обнародване, но след нарастването на напрежението обяви, че ще сезира Конституционния съд за глобите. Премиерът пък обясни, че това не е идея на ГЕРБ, но от коалиционна култура депутатите му били подкрепили поправки в последния момент. "На мен не само че не ми пречат, и на мен ми се ходи там да седна, толкова ми е омръзнало от хора. Така че ако намерят вариант, съм "за". Да е гарантирано чистенето, само това съм казал - с глоби ли, с какво", коментира Бойко Борисов в неделя. Тези текстове са внесени от Найден Зеленогорски (ДБГ), Ирена Коцева (ГЕРБ) и група народни представители. Идеята не е толкова чужда на ГЕРБ, колкото изкарва Борисов, тъй като в екоминистерството има проект за промяна в закона за туризма, с която да се забрани разполагането на палатки, каравани и кемпери на територията на цялата страна извън предназначените за това места. Тези текстове вероятно също ще бъдат забравени. Още в неделя ресорният министър Николина Ангелкова заяви, че спорните текстове от проектозакона ще отпаднат и няма да бъдат предлагани на Министерския съвет. Срокът за коментари по проектозакона бе удължен с две седмици - до 28 март... С вчерашното развитие обаче споровете в управляващата коалиция не приключват. Найден Зеленогорски заявява пред Медиапул, че на този етап не е склонен да отстъпи от предложените текстове. "Утре (днес - б.р.) вероятно ще се срещна с Борисов и ще обсъдим аргументите, но регламентация трябва да има", смята той. Според него текстовете не са внесени само от реформаторите, а от всички представители на ГЕРБ и блока в комисията по регионално развитие...” - в. „Сега”.

Бежанската криза също остава във фокуса на всекидневниците.

„Министърът на отбраната Николай Ненчев е уведомил колегите си от Турция, Гърция, Македония и Сърбия чрез писма, че присъствието на български въоръжени сили по техните граници не би следвало да се разглежда като заплаха, а като опит за справяне със ситуацията около бежанската криза. Това той съобщи в понеделник във Велико Търново. Военният министър добави, че в близките дни ще проведе и двустранни срещи с министрите на отбраната на четирите държави по този казус. "Българската армия ще участва в охраната на българската граница по решение на Народното събрание и е изцяло готова затова. Вече имах възможност да посетя няколко от пограничните райони и имам ежедневни разговори с министър Румяна Бъчварова и шефа на Гранична полиция. Имаме добро взаимодействие с институциите, извършили сме необходимата подготовка, направили сме необходимите планове и разчети, и сме дали съответните инструкции", каза Николай Ненчев. Той участва в кръгла маса на тема "Образователната политика на Министерството на отбраната и отговорностите към националната сигурност", организирана от НВУ "Васил Левски". Инициатори на форума са заместник-председателя на парламента Иван Иванов и началникът на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов. Министър Ненчев сподели, че е получавал информация за внедряването на представители на различни терористични организации сред бежанците, които влизат в България. "Ще направим всичко възможно тези хора да бъдат регистрирани. Българските власти трябва да знаят и ще знаят кой влиза в България. Затова и нашите усилия са да покрием т.нар. "зелена граница" и тези хора ако имат намерение да влизат в страната ни, да влизат оттам, от където е необходимо, защото всичко останало е нарушение на националното законодателство", коментира министър Ненчев. Той припомни колко сериозно е положението в Украйна, в Сирия - нестихващи конфликти, липса на ясни решения, влошена среда за сигурност. "Тук не мога да не спомена Турция, неспокойните Балкани, Гърция и Македония, Хърватска, Босна и Херцогвина, подчерта още министър Ненчев. България в тази среда за сигурност запази относително спокойствие и това е в резултат на решенията на правителството и в частност на МО. Средата за сигурност е силно променена и се изисква от нас да предприемем конкретни стъпки", добави Ненчев...” – в. „Труд”.

„България с условие към ЕК - визите падат за Турция само ако приема обратно бежанци Имате всички основания за искания, отговаря Брюксел на писмото на Борисов България има всички основания да постави своите искания по съдържанието на договаряното споразумение между ЕС и Турция. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Брюксел по повод писмото на премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Запитан какво мисли за позицията на София, той отговори, че са забелязали българските намерения, предаде БНР. Схинас обаче подчерта, че трябва да се изчака дискусията да се състои, вместо да се изпреварва 5-6 дни преди началото на Европейския съвет, насрочен за 17-18 март. В петък в писмо до Доналд Туск Борисов заплаши с вето върху споразумението, ако то не предвиди клаузи, които да защитават България от пренасочване на бежанския поток от Турция към нашите граници. В понеделник бе одобрена и официалната българска позиция за съвета в края на седмицата. Визите за турски граждани може да бъдат отменени само ако Турция приема обратно нелегалните имигранти, ще настоява Борисов в Брюксел... В същото време външният министър Даниел Митов поиска от върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини оказване на подкрепа на държавите на първа линия, сред които е и България, както и предприемане на спешни мерки за предотвратяване на пренасочване на миграционните потоци. Двамата разговаряха в Брюксел преди началото на редовното заседание на външните министри на ЕС, съобщиха от МВнР. Митов още веднъж представил българските позиции, изложени в писмото на премиера до Доналд Туск. Като непосредствен съсед на Турция България има важна роля при формирането на общата позиция на ЕС и нейното мнение се отчита на всеки етап от процеса на вземане на решение, уверила Могерини...” – в. „24 часа”.

Вестниците продължават да следят раздорите в Реформаторския блок.

„Публично извинение от Радан Кънев и от ДСБ поискаха реформатори. Повод бе неделният конгрес на тъмносините, който грозно освирка съпредседателя на блока Найден Зеленогорски и ентусиазирано аплодира бившата социалистка Татяна Дончева. "Ще настоявам за публично извинение от ръководството на ДСБ за отношението към съпредседателя на реформаторите Найден Зеленогорски - един доказано дясно мислещ лидер с три сериозни мажоритарни избора зад гърба си", написа във фейсбук депутатът и зам.-председател на Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Танев. "Следващите ни общи стъпки с ДСБ минават през задгърбване на лицемерната двойственост и танца вляво", отсече той. Социалната мрежа буквално завря вчера от гневни постове на десни, възмутени както от отношението на Кънев и хората му към партньорите си, така и от продължаващия двойствен живот на ДСБ - хем на власт, хем в опозиция. Що за хора канят някого, за да го освиркат, заяви във фейсбук още един депутат на ДБГ - Антони Тренчев. Според него ДСБ никога не е видяла лошо от Найден Зеленогорски - "той винаги е медиатор и обединител, нещо, което в обострени ситуации му е коствало доста конфронтации вътре в нашата партия". Той изразява разочарованието си от решенията на ДСБ, "или по-скоро от невземането на такива". "В блока, ама в опозиция; в опозиция, ама с две оставки и половината от властовите постове... Оставаме в изчерпания блок, докато си правим нов десен проект (иначе стриктна линия срещу всякакъв конфликт на интереси). Пък понеже социологията на новия десен проект (с видни десни фигури като Татяна Дончева вероятно) е доста зле, се нарамваме с тежката задача да консолидираме блока. Всъщност така и не чухме нищо за новия проект на Радан", пише Тренчев. Никой не е очаквал различно решение от това ДСБ да остане в Реформаторския блок, коментира и Даниел Вълчев (ДБГ). "През последните месеци социологията ясно показа, че нов проект, предлаган от Радан Кънев, се колебае някъде около или под статистическата грешка", каза той и добави, че основният проблем е свързан с лидера на ДСБ. "В момента, в който се разбра, че Радан Кънев не може да оглави еднолично Реформаторския блок, изведнъж всякакви проблеми започнаха да се появяват", обобщи Вълчев. Според него отвън коалицията изглеждала като някакви хора, които собствените си работи не могат да решат, а камо ли работите на хората... Бунт срещу Радан назрява от неделя в собствената му партия. След националното събрание ДСБ не е същата, заяви пред "Стандарт" Стоян Стоянов, активист на партията от варненската организация. По думите му решението ДСБ да остане в Реформаторския блок, въпреки твърденията на Кънев, че това е провален проект, е шизофренично, както и поисканият от Радан мандат да прави паралелно нов широк политически съюз. Тревога будят и промените в устава. Те предвиждат националното ръководство да назначава и освобождава областните председатели, независимо от позицията на местните структури. Общинските организации няма да имат право да формират своя политика, а ще се подчиняват безпрекословно на по-висшестоящите органи. Делегатите бяха принудени да приемат промените, без дори да бъдат изслушани предложенията им след натиск на ръководството и ултиматуми. "Атанас Атанасов се държа с нас като с кошаревски свидетели", възмути се Стоянов. Именно ДСБ-Варна оказа отпор на форума. Към активистите от морската столица се присъединиха и тъмносини от Бургас, Пловдив, София-град и София-област...” – в. „Стандарт”.

„Ден след заседанието на висшия ръководен орган на ДСБ - Националното събрание, политици от "Движение България на гражданите" (ДБГ) изразиха изумление защо делегатите на партията на Радан Кънев са посрещнали с бурни овации лидера на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева, а са освиркали колегата им Найден Зеленогорски. На вчерашната сбирка ДСБ реши да остане в Реформаторския блок, но потвърди позицията си, че е в опозиция на управлението, като същевременно ръководството поведе формацията към нов широк антикорупционен съюз. Кънев каза още, че дава последен шанс на останалите лидери в блока, които продължават да подкрепят правителството на Бойко Борисов... Общинският съветник от Реформаторския блок и лидер на младежката организация на ДБГ Стефан Марков, който вчера също присъства на Националното събрание на ДСБ, заяви също във фейсбук, че се надява причините за решението да са оценка на направена грешка в миналото, а не близките до статистическа грешка резултати от последно социологическо проучване за "нов десен проект". "Относно освиркването за един от най-видните десни действащи политици - Найден Зеленогорски, и овациите за Татяна Дончева, към която нищо лично, ама е бая далеч от т.нар. дясно, се чувствам малко объркан, както и от други неща в изказванията на някои от "ГОСТ"-ите", продължава статусът му. Той добавя: "За разкрача, близък до шпагат, мисля, че е добра самооценка, но не приемам да е оценка към партньор и за да не звучи като заяждане, ще спра с коментарите дотук." В речта си вчера Радан Кънев заяви, че не ДСБ, а останалите партии в реформаторите са почти в поза шпагат...” – в. „Дневник”.

Вестниците информират и за хода на делата за хулиганство срещу Волен Сидеров.

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и неговият съпартиец Десислав Чуколов бяха осъдени за хулиганство заради нахлуването им в НАТФИЗ през октомври миналата година. Съдът одобри споразумение между подсъдимите и прокуратурата, с което те се признават за виновни. Определението не подлежи на обжалване или протест. Наложено им е наказание е пробация, като за Сидеров е за срок от девет месеца, а за Чуколов - шест, и влиза в сила от утре. Те ще трябва да се регистрират задължително в пробационната служба по настоящия им адрес, както и да се срещат с пробационни служители. Освен това от заплатите им ще бъдат удържани по 13%. Лидерът на "Атака" сключи споразумение с прокуратурата и по другите две дела, които се водят срещу него. Става дума за случая в Батак на 17 май 2011 г. и за случая до Народното събрание - на 21 май 2013 година. Те се разглеждат също днес, но от други два състава на СГС. Софийският градски съд не одобри второто споразумение на лидера на "Атака" Волен Сидеров с прокуратурата. То е за хулиганство. На 21 май 2013 г. лидерът на "Атака" Волен Сидеров нападна журналист от телевизия "Скат" до сградата на Народното събрание. Тогава Сидеров отправи обиди и заплахи към журналиста, хвана ръцете му и избута микрофона му, като настояваше за извинение за думи на собственика на телевизията - по това време Валери Симеонов, който в момента е съпредседател на Патриотичния фронт. Случаят доби популярност като „Извини се, бе”. Според съдия Христинка Колева предлаганото наказание - пробация за 9 месеца, е прекалено леко, освен това Сидеров е извършил и след това хулигански прояви...” – в. „Сега”.

„Съдия Христинка Колева от Софийския градски съд (СГС) не прости на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за случая „Извини се, бе“, отхвърли споразумението на политика с прокуратурата и върна делото на обвинителите. Националистът призна вината си, че през 2013 г. се е спречкал с журналист от СКАТ и че е блъснал полицай. „Сидеров е обвинен за престъпления, които се наказват с до 5 г. и до 3 г. затвор. Те са извършени от народен представител, а освен това той се е признал за виновен за още две подобни престъпления“, обяви съдия Колева. Тя изтъкна, че наказанието пробация не е съобразено с обществената опасност на Сидеров и хулиганствата му. По-рано Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов признаха пред съдия Мариян Марков, че са погазили закона зс нахлуването в НАТФИЗ през октомври м.г. Магистратът одобри споразумението им с прокуратурата. От днес в продължение на девет месеца Сидеров ще се среща по два пъти в седмицата с пробационен служител и ще се регистрира по настоящ адрес, а 13% от заплатата му, или 316 лв. ще отиват в хазната. Чуколов получи същото наказание, но за шест месеца. Вчера по последното от трите споразумения се произнесе и съдия Величка Маринкова. Тя одобри Сидеров да получи пробация за хулиганство в Батак през май 2011 г. по време на чествания от Априлското въстание...” – в. „Труд”.

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров сключи споразумение с прокуратурата по две от делата срещу него, но не успя да постигне договорка по третото. Той и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха осъдени на пробация и удръжки от заплатите им заради нахлуването им в НАТФИЗ през октомври миналата година. Двамата се признаха за виновни. На депутатите им предстоят срещи и с пробационен служител - 9 месеца за Сидеров и 6 месеца за Чуколов. Волен е и с пробация и за хулиганството в Батак през 2011 г. Тогава Сидеров се качи на трибуната и провали честването. Присъдите на народните представители влизат в сила от днес. Те не подлежат на обжалване и протест. "Признавам се за виновен". Така отговориха Сидеров и Чуколов на въпрос на съдия Марков дали признават вината си по повдигнатите им обвинения. В шеста зала на Съдебната палата те сключиха споразумение с прокуратурата. Сидеров се призна за виновен за хулиганство и принуда заради опит да вземе телефона на студентка, която снимала по време на инцидента в НАТФИЗ. Той заяви пред съда, че разбира обвинението и доброволно е подписал споразумението с прокуратурата. Сидеров и Чуколов нахлуха в театралната академия малко преди изборите през 2015 г. След като имунитетът им беше снет, прокуратурата ги обвини в хулиганство и принуда. Освен задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител, наказанието включва и принудителен труд. Той се изразява в 13 процента удръжки от заплатата за срок от 9 месеца за Сидеров. За същия случай и депутатът Десислав Чуколов се споразумя с прокуратурата - за 6 месеца пробация и удръжки от заплатата за същия период. Час по-късно друг съдебен състав отказа да одобри второто споразумение на Сидеров с прокуратурата за случая "Извини се, бе". Лидерът на "Атака" е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на журналист близо до Народното събрание през 2013 година. Депутатът беше заснет да обижда и заплашва репортера, да бута микрофона му и да настоява за извинение за думи на собственика на телевизия СКАТ. На мястото пристигна полицай, който застана между двамата, при което агресията на Сидеров се насочи към униформения. От прокуратурата повдигнаха обвинения на Сидеров за хулиганство и лека телесна повреда, като посочиха, че полицаят е блъснат от Сидеров в областта под гърдите и в същото време на висок тон е бил обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител. В резултат от "атаките" на Волен Сидеров полицейският служител изпитал силна болка, залитнал назад и отстъпил. Съдия Колева обяви вчера, че не одобрява постигнатото споразумение. Според нея деянията, за които Сидеров е обвинен, се наказват с до 5 и до 3 години затвор. Съдът прецени, че договореното наказание е ниско, като посочи, че деянията са извършени от народен представител, срещу когото се водят още две подобни производства за хулиганство. По думите на прокурора Димитър Петров сега прокуратурата ще обсъди дали да предложи ново споразумение с по-тежко наказание. Ако Волен Сидеров не приеме, делото трябва да тръгне по общия ред...” – в. „Стандарт”.