Русофили.

"Монитор":

Русофилите се разцепиха на Копринка

На два лагера се разцепиха участниците в 16-то издание на русофилския събор, който по традиция се проведе на брега на язовир "Копринка" край Казанлък в събота.

Една част от съборяните издигнаха лозунги с надпис на френски "АЗ съм Малинов" и се окичиха с компютърно напечатани бележки по реверите "Аз съм русофил, арестувайте ме!", а други понесоха към трибуната осветени незнайно от кого свещеник църковни хоругви. По лично разпореждане на председателя на НД "Русофили" Николай Малинов полицаи отстраниха носачите на хоругви, след което лидерът на сдружението "Приятели на Русия и православния свят" Атанас Стефанов остро се разграничи от организаторите на събора.

Самият събор се провежда броени дни, след като избухна шпионския скандал с разкритието, че Малинов е помагал на руския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников да приложат у нас план, условно наречен "Плана България" за промяна на геополитическата ориентация на страната от прозападна в проруска.

Протест. 

"Дума":

Русенци протестираха заради мръсния въздух

Гражданите на Русе за за пореден път протестираха път заради мръсния въздух. Те блокираха за граничния пункт "Дунав мост" и настояха институциите да затворят предприятията, които тровят въздуха над града. "Сутрин и вечер над града се носи остра миризма на бакелит и пластмаса",казват протестиращи . Те настояват екоинспекцията да упражни по-строг контрол върху промишлените предприятия и да направи ревизия на разрешителните им. Искат улиците на града да се мият по-редовно, както и да се озеленят незастроените площи. Въпреки многобройните сигнали за замърсяване на въздуха в Русе, от екоинспекцията са категорични, че при проверките не са установили вредни емисии. Хората не вярват на това и казват, че ще продължат да протестират.

Идея. 

"24 часа":

Задължителна казарма отново през 2021 година?

Военният министър Красимир Каракачанов и председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. ген. Златан Стойков по време на събора на запасното войнство край град Крън.

Ако има държавническа воля, задължителната военна служба с продължителност 6 или 9 месеца за младежите у нас може да бъде върната през 2021 година. Това обяви пред журналисти днес в град Крън военният министър Красимир Каракачанов. Той участва във втория поред Събор на запасното войнство, който се проведе за втора поредна година на поляните край Крънската гора.

Министър Каракачанов допълни, че не бил съгласен с някои свои колеги от кабинета, и особено с финансовото министерство, които твърдяли, че няма пари за връщането на казармата.

БНР. 

"Сега":

ДАНС разпитва над 2 часа ръководството на БНР

Повече от два часа ръководството на БНР е било на разпит в ДАНС вчера, съобщи БНТ. В агенцията по национална сигурност са били привикани генералният директор на радиото Станислав Костов и подалият оставка директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев. Двамата не са коментирали подробности след разпита пред чакащите ги журналисти.

В четвъртък и петък в държавното радио се разрази грандиозен скандал със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и отстраняването й от съдебния ресор, който тя отразява от дълги години. След бурно недоволство, Великова бе върната на работа, но вчера сутринта програма "Хоризонт" спря излъчване под претекст, че се прави профилактика. Неофициално се разбра, че никой от журналистите на радиото не се е съгласил да поеме сутрешния блок на мястото на Силвия Великова.

Спирането на излъчването предизвика активизация на всички институции. По разпореждане на прокуратурата ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка защо е спряло излъчването на програма "Хоризонт" на 13.09.2019 г. между 06:00 и 11:00 часа.