Оставка след корупционен скандал


"Стандарт":

Зам.-министър хвърли оставка


 Зам.-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа подаде оставка вчера. В официално съобщение до медиите, разпространено от централата на ДПС, Мустафа обяснява, че се оттегля заради замесването на името му в корупционен скандал. Въпреки че е уверен в правота и невинността си, той се отказвал и от депутатско място в листите на ДПС за предстоящите парламентарни избори.
"През цялата си професионална и политическа кариера съм се ръководил от принципното разбиране за високата отговорност, с която е натоварен този пост", казва още Мустафа.
Както "Стандарт" първи писа, зам.-министър бил замесен в аферата с подкуп от 100 хил. лева, при която бе арестуван бизнесменът Росен Маринов. В петък градският прокурор на София Николай Кокинов намекна, че може да бъде привлечен и още един обвиняем по случая. Ден след изказването му Мустафа подаде оставка. Близки до разследването разказаха, че в момента се събират доказателства срещу него. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков изрази благодарност за работата му, но обясни, че при създалите се обстоятелства очевидно това е най-доброто решение. Росен Маринов бе арестуван в четвъртък, след като се опита да подкупи със 100 хил. лева шефа на Агенцията за риболов и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров.

 

 

Криза 

 

"Стандарт":

 Станишев: Справяме се и сами с кризата

Включването ни в еврозоната е основен приоритет за страната. Това заяви премиерът Сергей Станишев вчера на среща с шефовете на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и на нашата - Иван Искров. Премиерът уточни, че това присъединяване ще стане факт, когато сме готови, а дотогава ще запазим валутния борд. Станишев коментира още, че кризата вече засяга чувствително икономиката ни. Това се дължи най-вече на спада в търговията в ЕС и забавянето на притока на капитали. По думите на Станишев обаче България е една от малкото нови страни членки, които се справят с кризата, разчитайки на собствените си ресурси и резерви. Това се дължи главно на провежданата от кабинета и БНБ фискална и регулаторна политика, изтъкна премиерът.

 

 

Предизборни рокади

 

"24 часа":

ВМРО, ЕНП и Земеделски народен съюз отиват при РЗС

 

Към политическия проект "България на гражданите и регионите" се присъединяват ВМРО, Земеделски народен съюз, Единната народна партия (ЕНП) и партията "Средна Европейска класа", съобщи пред журналисти днес Яне Янев, председател на партията
"Ред, законност и справедливост" (РЗС).

РЗС има намерение да изненада политическите си опоненти и да бъде сред първите три политически партии, каза Янев по повод предстоящите избори за Народно събрание.

Той допълни, че за последните три дни е подписано споразумение за подкрепа с над
десет неправителствени организации. Това е ясен знак към всички български граждани с десноцентристко мислене, че в политиката може да има и протегната ръка, каза Янев.

Жалко, че преди изборите за ЕП не можахме да направим този формат и затова основна пречка бяха партия "ЛИДЕР" и Христо Ковачки, каза Яне Янев. Утре в централата на РЗС ще бъдат представени всички водачи на листи и мажоритарните кандидати за Народното събрание, каза той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че без обединение на опозиционните партии България е обречена да бъде управлявана отново от тройната коалиция. Ние искаме България да стане уважавана държава, където и корупцията, и престъпността да
останат само спомен, и затова трябва да координираме усилията си, допълни той.

 

 

"Стандарт":

Яне срещу Башев в Благоевград


Повторен двубой ще проведат Яне Янев и кметът на село Гърмен Ахмед Башев. Те ще се борят като мажоритарни кандидати на РЗС и ДПС в Благоевград.
Скандалът между Янев и Башев тръгна, след като политикът обвини кмета, че насажда радикален ислям. От своя страна пък Башев нарече Янев "психопат" и се закани да го съди. Сега двамата ще се срещнат на арената за Благоевград. Водачът на листата там е лично лидерът на ДПС Ахмед Доган. След номинацията си Башев заяви, че от понеделник предава длъжността кмет в ръцете на свой заместник, а ако стане депутат, ще се наложи в Гърмен да се проведат частични избори.
Междувременно пък от ЛИДЕР и "Новото време" заложиха на актьор в столицата. Асът от НЛО Атон Радичев е мажоритарен кандидат в 23-и МИР София. "Опитали сме се листите ни да представляват добър баланс между познати лица и такива, които тепърва ще се налагат в политическия живот", поясни шефът на предизборния щаб на коалицията Петър Паунов. В листите присъстват известни имена като Емил Кошлуков, който ще се бори като водач и мажоритарен кандидат в Пловдив. В Бургас първи в листата е Мирослав Севлиевски, а във Варна - Красен Кралев. Като водач в Монтана ЛИДЕРите излъчиха бившия шеф напарламента Борислав Великов, който до момента беше от БНД. Великов уточни, че се съгласил да поеме Монтана, защото в БНД решили, че това е единственият начин да имат свой човек в парламента. "Не съм напускал партията, участвам от гражданската квота на ЛИДЕР", уточни Великов. БНД подписа преди ден споразумение за обща работа със Синята коалиция. Юлияна Дончева води 25-и МИР в София и е мажоритарна в Хасково. В 23-и район в столицата лансираха Свилен Габровски, който е един от директорите на Търговска банка.

 

 

Гагаузов си призна за провала с магистрала "Тракия" 

 

 

"Труд":

Гагаузов си писа черна точка за "Тракия"


Мога да кажа, че по отношение на оперативните програми ние свършихме много работа и сега оценката, която Брюксел ни дава, е една от най-високите. Така се похвали пред "Дарик" радио вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Като най-голям минус за своето министерство обаче той посочи провала на концесията на магистрала "Тракия".

Трябва да се научим да защитаваме преди всичко националния си интерес, заяви министърът. Според него многото сигнали, оплаквания и клеветене на България пред Европейския съюз не водели до нищо добро.

Впоследствие се е оказало, че "проблемът е далеч не толкова съществен и свързан по-скоро с липсата на достатъчно капацитет".

Относно закона за боклука на София регионалният министър заяви, че когато правителството е обвинявано за нещо, за което не отговаря, е нормално да се потърси решение.

"Сега ще видите какво ще стане до края на годината - отново балиране, отново разнасяне на боклука", предрече Гагаузов.