Записите с Танов - фалшификат


"24 часа":

Прокуратурата: Записите с Танов - манипулирани!

 

Аудиозаписите на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, както и двете депутатки от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова, които вестник „Галерия" разпространи, не са оригинални. Те са с променени параметри в резултат на допълнителни манипулации. Такова е становището на прокуратурата, което тя публикува на интернет сайта си.

То е изготвено от експерти при Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на фоноскопската експертиза.

От парламентарната комисия за подконтрол на СРС обявиха днес, че Танов е подслушван законно с цел да се разкрият престъпления по висшите етажи на властта. Премиерът Борисов продължава да твърди, че записите са манипулирани, а шефът на митниците призна още първите дни, че част от тях са истински.

 

 

"Монитор":

Записите на "Галерия" - обикновен фалшификат


Трите звукозаписа на разговори между шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов са манипулирани. Това е записано в експертиза на записите, която беше назначена от прокуратурата.  Първоначално разговорите са били записани със законно използвани бръмбари по оперативно дело, водено от Върховната касационна прокуратура за контрабанда, съобщи  шефът на парламентарната комисия за контрол на СРС Явор Нотев. По-късно обаче записите са били презаписани и манипулирани на компютър. Разшифровки на трите разговора бяха публикувани преди 2 седмици във вестник „Галерия". Близкото до Алексей Петров-Трактора издание твърди, че са получили в редакцията си флашка, на която са били записани телефонните обаждания.Трите разговора не са оригинални, а са презаписвани поне един път, като в тях са добавени допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала. Освен това специалистите са забелязали синтактични, смислови и интонационни нарушения, които доказват манипулацията. На места - в началото, в средата или в края на някоя от думите, се губят звуци. Освен това интонацията на говорещия рязко се променя в разрез с водения до момента разговор. В експертизата е записано, че разговорите са презаписани при едни и същи акустични условия. Това според специалистите означава, че са правени на едно и също място. После са  възпроизведени на компютър с външни говорители и след това презаписани с диктофон или микрофон.

 

 

 

 Магистрали

"Стандарт":

Люлин с тунели като Колизеума


Магистрала "Люлин" ще бъде пусната в едната посока до 15 март с всички документи. Това съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев. Той заедно с премиера Бойко Борисов и зам.-шефа на дирекция "Регионално развитие" Карстен Расмусен инспектираха строежа на пътя. Крайният срок за цялостното изпълнение е 15 май. Шосето е изпълнено на 94%, на толкова процента е и разплатено, поясни Плевнелиев.
Борисов оприличи колоните на един от тунелите с тези в Колизеума. "Те са си добре и така, но ще трябва да ги облечем и ще го направим по най-бързия начин", допълни премиерът.

 

"Труд":

Премиерът: И тунел под Шипка ще има

 

"Ако имаме и втори мандат, ще направим и тунела под Шипка." Това се зарече премиерът Бойко Борисов, който направи оглед на строителството на магистрала "Люлин" заедно с Карстен Расмусен, зам.-шеф на отдела за България в гл. дирекция "Регионална политика" в Еврокомисията (EК) и строителния министър Росен Плевнелиев.

19-километровият аутобан на практика е готов. На 15 март ще бъде пуснато движението в посока Перник - София, а до 15 май ще влезе в редовна експлоатация цялото съоръжение.

Маркировката и финият асфалт ще ги сложим, когато времето е над 15 градуса, за да не правим ремонти веднага след това, обясни премиерът.

 

 

 

Вот на доверие 

 

"Монитор":

Гласуват вота на доверие поименно


С поименно гласуване парламентът ще обяви днес дали подкрепя правителството на ГЕРБ. По азбучен ред всеки от депутатите ще става от банката си и ще изразява своя вот. Предложението за това е депозирано вчера следобед в деловодството на Народното събрание от съпредседателя на парламентарната група на управляващата партия Искра Фидосова и ще бъде гласувано в началото на днешното заседание, разказа самата тя пред „Монитор". Искам да им видя физиономиите, мотивира депутатката предложението си. От ГЕРБ са на мнение, че по този начин ще лъсне истината кой подкрепя подетите от кабинета „Борисов" реформи и кой се противопоставя на тях.

По-рано вчера по настояване на премиера Бойко Борисов кабинетът реши да поиска вот на доверие от Народното събрание. Решението беше внесено в парламента веднага след края на заседанието на МС. Дебатите по вота ще бъдат проведени още днес, а веднага след приключването им ще бъде и гласуването.

 

 

 

Темида

 

"Сега":

Съдът ще може да налага и по 100 години затвор

 

Българските съдилища ще могат да налагат дори и 100 години затвор. Досега за различни престъпления се изтърпяваше само най-тежкото наказание. "При рецидив наложените наказания се изтърпяват отделно", гласи текст от изцяло нов Наказателен кодекс, огласен от Министерството на правосъдието вчера. Така например, ако някой има пет присъди по 20 години, той ще лежи общо 100 години в затвора.

 

 

 

Почитаме жертвите на комунизма

 


"Новинар":

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

 

Кабинетът обяви 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Решението е взето по предложение на президентите на България д-р Желю Желев и Петър Стоянов, съобщиха от правителствената информационна служба. На 23 август 2010 г. за първи път у нас беше отбелязан Европейският ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.

В мотивите за взетото решение се посочва, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд. Той става знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ, се казва в съобщението.

 

 

 

 

Визита

 

 

"24 часа":

 US генерал при Борисов за газа

 

Бившият върховен главнокомандващ войските на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк посети днес изненадващо премиера Бойко Борисов. От правителствената информационна служба отказаха информация за проведените разговори между двамата.

Кларк бе придружаван от представителя на България в международното дружество за изграждането на газопровода "Набуко" Димитър Абаджиев. Той разказа, че легендарният генерал е поискал среща с Борисов като представител на американски компании с интерес да инвестират у нас. Абаджиев отказа да съобщи за кои фирми работи Уесли Кларк в момента. Разкри само, че те имали интерес да добиват шистов газ на българска територия. Американският посланик Джеймс Уорлик от много време публично говори, че подобни инвестиции биха решили проблема на България с намирането на алтернативни енергийни източници.

Този въпрос е бил засегнат и в днешните разговори между Кларк и Борисов. На тях присъствал енергийният министър Трайчо Трайков, който отново разяснил на американците процедурите да получат разрешение за добив на шистов газ.