24 часа

Затвориха два цигански квартала в София след 6 мъртви и 12 заразени

Жителите на циганските квартали "Филиповци" и "Факултета" няма да могат да излизат от тях от четвъртък освен с бележка от работодател, че отиват на работа. Изключения се допускат и за пазаруване на храна или лекарства.

Това разпореди столичният кризисен щаб в сряда.

Двата квартала са се превърнали в огнище на зараза, стана ясно сутринта вчера, след като от националния щаб обявиха мащабно тестване. Причината е, че до момента има 6 смъртни случая в циганските махали заради COVID-19, още 12 души са в болници, като двама са в реанимация, обявиха пък от регионалната здравна инспекция.

В двата квартала няма да се допускат събирания на повече от двама души по улиците и в междублоковите пространства. Няма да се провеждат и семейни тържества.

Ограниченията ще важат до второ нареждане. Запознати обаче не изключиха дори налагането на пълна карантина по подобие на тази, през която премина Банско и каквато бе обявена за старозагорското село Паничерево. Такава е стандартната мярка при гнездо от повече случаи, обясни източник от щаба.

Фандъкова е издала и заповед за налагане на санкции на всички почистващи фирми, чиито служители не носят предпазни маски и ръкавици, докато чистят столицата..

Труд

Инфлацията за март е отрицателна

Инфлацията за месец март е отрицателна - минус 0,6%, обявиха от НСИ. Това е най-ниската инфлация за последните девет месеца. Причината е в поевтиняването на бензина, намаленията на дрехи и обувки, както понижението на цените на туристическите услуги в края на зимния сезон.

През март масовият бензин А95Н поевтиня с 5,1% като причина за това беше намаленото потребление на горива по света и понижението на цената на петрола на международните пазари.

Дрехите и обувките през март са поевтинели с 1,5%, а цените на туристическите пътувания са се понижили с 6,4%. В резултат годишната инфлация към края на март е 3%, което е най-ниското ниво за последните четири месеца. Инфлацията обаче остава доста по-висока от лихвите по депозитите, което означава, че спестяванията на хората и фирмите в банките реално се топят.

Монитор

Застраховат срещу COVID-19 полицаите на първа линия

"В днешната сложна ситуация, в която се намира всеки от нас в личен и професионален план, само заедно можем да преодолеем последствията от извънредното положение", заявяват дарителите. Двете компании предоставят за нуждите на Министерството на вътрешните работи като безвъзмездна помощ 5000 шлема, 10 000 маски от нетъкан текстил с тройна мембрана, както и безплатно специално покритие за събития, настъпили вследствие на инфекция с COVID-19. Специалното покритие ще бъде включено напълно безплатно към груповата "Рискова застраховка живот" за всички служители на МВР. Общият размер на предоставената помощ е 348 692 лева.

Сега

Това не е ад. От мухата правим слон

Всяко нещо има математическа форма, но е напълно нелепо да се чертаят криви по време на пандемия, да се говори за чукове, за натискане и т.н., ако не знаем ключови неща - това заяви доц. Росен Люцканов в предаването "Тук и сега със Светла Петрова".

В модела SIR е важно да сме наясно с броя на податливите на един вирус - колко хора може да бъдат засегнати, и ние знаем отговора - всички. Но ние нямаме отговор на другите три ключови въпроса от модела - колко са инфектираните сега, колко са прекарали болестта и колко души заразява един човек, т.е. какво е базовото репродуктивно число на коронавируса, напомни Люцканов..

Капитал дейли

Въпросът с връщането на парите от "Газпром" отново влиза в парламента

Повече от седмица след като бизнесът поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради спорове около възстановяването на надвзетите от "Газпром" над 150 млн. лв. за периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г., все още не е ясно как ще работи този механизъм. Той е заложен в поправките в Закона за енергетиката, който преди десетина дни бе гласуван на първо четене в ресорната комисия в Народното събрание, но оттогава темата е обвита в мъгла.

Според работодателите държавата се опитва да ощети индустрията с 45 млн. лв., които са платени от предприятия за по-скъпия газ. Причината - фирмите ще получат надвзетите суми, но само за периода до 1 януари защото формално се смята, че със създаването на газовата борса от 2020 г. бизнесът е излязъл на свободния пазар.

Дума

Парното може драстично да поскъпне

Рекордно поскъпване на топлоенергията от 1 юли предлагат топлофикациионните дружества, става ясно от заявленията им, подадени в Комисията за енергийно и водно регулиране. За много градове исканото поскъпване е двуцифрено. Предложенията за повишението на цените на парното спрямо 1 април 2020 г. започват от 9,5% във Варна, минават през 20% за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив) и достигат 45% за Бургас, 52% за Разград и 62% за Враца и цели 140,5 на сто за Велико Търново.

За новите увеличения първа съобщи бившият омбудсман Мая Манолова. От заявленията става ясно, че са изпратени на регулатора в края на март, но са публикувани на сайта на КЕВР едва преди няколко дни.

Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на новите договорености с "Газпром", които доведоха до рязко поевтиняване на природния газ и до обвързване на цената му с котировките на синьото гориво на международните борси. Според новото споразумение цените на газа бяха преизчислени със задна дата - от 5 август насам, и руският доставчик възстанови надплатени близо 200 млн. лв. на "Булгаргаз". Той от своя страна трябва да върне надвзетото на своите клиенти, сред които са и топлофикациите.

Стандарт

Областните градове под ключ от петък до понеделник

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пуска нова заповед, съгласно която няма да се позволява напускането на областните градове от Разпети петък до понеделник. Това съобщи в Банско премиерът Бойко Борисов.

"На Разпети петък не работят. Не могат да напускат областните градове", аргументира решението за затягането на пропускателния режим Борисов. Пазарите ще работят и утре, а след това ще отворят чак в понеделник след Великден. "Разпоредих на министъра да отпуснем и четвъртък, затова за три дни ще издържат. Ще изсъхне ли за нощ лукът? Всеки взел по една връзка и вика - изсъхна ми лукът", възмути се Борисов.