"24 часа"

Зимата с 1-2 градуса по-топла

Сутринта в понеделник ще е студена с температури около 0 градуса. През деня ще е слънчево. Вятърът ще стихва, а температурите през деня ще са между 6 и 11 градуса. Значителна облачност ще има и във вторник, и в сряда. В Източна България ще задуха северен вятър и максималните стойности на температурата ще се понижат с още 2-3 градуса и в сряда максималните ще са типично зимни - от 2-3 градуса в Добруджа и Лудогорието до 9-10 градуса в полето около Сандански и Петрич. В четвъртък повече облаци ще има сутрин, но през деня ще е слънчево.

"Труд"

Сводник продавал ласки на бъдещи прокурорки и съдийки

Сводник склонявал студентки по право да проституират. За една нощ секс с бъдеща съдийка или прокурорка заможни мераклии плащали по 1000 леав. Само 400 лв. оставали за момичето, а сводниците прибирали останалата част от сумата. Това припомниха днес разследващи по повод съобщение на спецпрокуратурата, че в близките дни тръгват две дела срещу Росен Чолов-Чолата. Той е бивш шеф на известната преди години модна агенция FH1 и съпруг на актрисата от сериала "Под прикритие" Ирена Милянкова.

"Стандарт"

Треньорка дърпа за ушите гимнастичка

Треньорката по художествена гимнастика Елена Симеонова бе заснета как дърпа за ушите своя възпитаничка. Видеото бе излъчено по бургаската телевизия "Канал 0" и много бързо обиколи Фейсбук. На него наистина се вижда как Симеонова, която е и председател на клуб "Олимпия", както и член на треньорската комисия към Българската федерация по художествена гимнастика, се ядосва на младата гимнастичка, че не успява да изпълни както трябва част от съчетание. Симеонова я дърпа за ушите и й говори на "ма". Естествено веднага се появиха множество коментари, че това е "нечовешко отношение", дори "скандално".

"Монитор"

"Америка за България" стана брокер

След като години наред спонсорираше неправителствени организации и партийци марионетки, изявявайки се като политически търговец на влияние у нас, скандалната фондация "Америка за България" се превърна и в истински брокер. През 2014 г. тя е регистрирала фирма за сделки с недвижими имоти "АБФ пропърти", чиито управители са изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова и финансовият директор Божана Куртева.

Това става ясно от отчета на "Америка за България" за 2014 г. и справка на агенция "Монитор" в Търговския регистър на България.

"Сега"

Депутатите ще се съобразят с референдума само донякъде

Националният референдум, иницииран от "Шоуто на Слави", няма да е задължителен за Народното събрание, тъй като участвалите в него са под броя на гласувалите на последните парламентарни избори. Не достигат малко над 12 000 гласа. Това съобщи ЦИК вчера след повторната проверка на протоколите. Така съдбата на трите въпроса - за мажоритарен избор на народните представители в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лев и задължителен вот, ще зависи от волята на депутатите, които трябва да ги обсъдят и да се произнесат в тримесечен срок. ГЕРБ и БСП вече дадоха да се разбере, че ще се съобразят с волята на гражданите и ще предприемат промени, но те няма да са такива, каквито иска мнозинството от българите. Със сигурност депутатите няма да допуснат съществена промяна в избирателната система, за каквато настояват гражданите.

"Дума"

12 хил. гласа не стигнаха за задължителен референдум

Референдумът, иницииран от Слави Трифнонов, не премина прага от 3 500 585 гласа, за да станат решенията му задължителни. Според окончателните резултати, обявени от ЦИК, не достигат 12 027 гласа. Недействителните бюлетини са 85 512. Без плик са пуснати 550 бюлетини, празните пликове са почти 1900.

Активността надхвърля прага от 20%, което означава, че и трите въпроса ще влязат за обсъждане в парламента.

Въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура подкрепят 2 509 864 българи. "За" задължително гласуване са се обявили 2 158 929, а намаляването на държавната субсидия за партиите на лев за всеки получен действителен глас на парламентарни избори подкрепят 2 516 791 души.

"Капитал дейли"

Отмъщението на избирателите

Името на новия български президент може и да не се знае още, но резултатите от първия тур на изборите предизвикаха политическа буря, която може да доведе до ново правителство и предсрочни парламентарни избори. Дали това ще се случи веднага след втория тур, или в първата половина на следващата година, новината от президентските избори е, че ГЕРБ за пръв път е в низходяща спирала. Партията отнесе изненадващ по големината си наказателен вот - не само загуби 20% от избирателите си спрямо последните парламентарни избори, но и се оказа изпреварена от уж заровената на политическото бунище след фиаското с Орешарски БСП.

След Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ на пръв поглед може да изглежда, че глобалният тренд за наказване на старите партийни елити е достигнал и до България. Истината е обаче, че зад протестния вот срещу ГЕРБ стоят конкретни български причини и отговорността за тях е на премиера Борисов.