В Апелативната прокуратура в София са постъпили материали от Окръжната прокуратура в Благоевград, след като беше разпоредено да бъде извършена проверка за наличието на преписки и досъдебни производства срещу сина на кметицата на петричкото село Марикостиново Гергана Тодорова - Велко Тодоров, и развитието по тях.

Това става ясно от съобщение от държавното обвинение в което Тодоров се споменава с инициалите В.Т. Проверката беше разпоредена след информация в медиите за нанесен от него побой над мъж и твърдения на граждани за други негови престъпления. Велко Тодоров е привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Благоевград по досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на 9 юли 2023 г. и му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по това дело продължават.

Срещу него към момента има общо десет са образувани преписки и досъдебни производства. При проверка, извършена на място в Районното управление на МВР в Петрич, са установени две архивирани жалби, касаещи Тодоров, за които прокуратурата не е уведомена.

Синът на кмета на Панагюрище - под домашен арест с електронна гривна

Синът на кмета на Панагюрище - под домашен арест с електронна гривна

На Иван Белишки условията в ареста му били тежки, а той учи "Право" и е в сесия

По шест от преписките, заведени по сигнали и жалби от различни лица, включително за побои, закани и грабеж, са постановени откази от образуване на досъдебни производства. Досъдебното производство за закана за убийство е прекратено.

През ноември 2018 г. на Велко Тодоров е било наложено условно наказание от една година затвор с 3-годишен изпитателен срок, а шофьорската книжка му е била за срок от една година по дело за пътнотранспортно престъпление.

Предстои Окръжната прокуратура в Благоевград да упражни служебен контрол върху прокурорските актове по приключените преписки и досъдебното производство, както и да се произнесе по архивираните в полицията преписки.