11-годишното момиче, което роди в Сливен, ще бъде настанено в звено в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в града, съобщи директорът на отдел "Закрила на детето" в Сливен Снежана Кръстева, цитирана от БиТиВи.

По случая се водят разговори с бабата и дядото на малолетната майка и предстои завръщане на родителите й от чужбина.

Все още прокуратурата не се е произнесла дали има установено престъпление срещу 19-годишния татко на бебето.

"Рано да се каже какво ще бъде развитието на случая, защото една мярка за закрила се предшества от много предварителна работа, проучване на ситуацията. Това, което задължително ще се случи като начало, е майката да не се върне в семейството на мъжа, с когото е съжителствала, тъй като той е пълнолетен, а тя е малолетна", обясни Кръстева.

Тя допълни, че малолетната майка е без документи за самоличност, с изключение на акт за раждане, и няма как да запише детето си при личен лекар.

"Ако ние разрешим тя да се върне, означава, че ние мълчаливо подкрепяме такива ранни съжителства", твърди директорът на отдел "Закрила на детето".

Роднините на момичето смятат, че в духа на тяхната етническа традиция ранните бракове са допустими, което според "Закрила на детето" е ранно незаконно съжителство.

Добри условия за отглеждане на новороденото има при бабата и дядото на 11-годишното момиче, както и при родителите на момчето, но имайки предвид, че майката е малолетна, не може се допусне, че ситуацията е допустима. Как ще се развие случаят зависи от реакцията на родителите на малолетната майка, каза Кръстева.

Момичето все още не е изписано от болницата заради разследването на компетентните органи, но то и бебето й са в отлично здраве.