ЕРМ Запад установи 1838 кражби на ток за първата половина на 2022 г., съобщават от дружеството. Общо 87% са установените случаи на незаконно потребление на енергия от домакинства, а 13% - на стопански клиенти.

Фактурираната енергия за всички констатирани случаи на незаконно потребление е в размер на 11 253 MWh за първата половина на 2022 г., което се равнява на потреблението на град като Благоевград за целия месец юни.

Съгласно нормативната уредба, електроразпределителното дружество има право да дотаксува енергия само за 3 месеца назад, независимо колко време е продължавала нерегламентираната консумация на ток. С решение на КЕВР от 1 юли цената за технологичен разход, по която се остойностяват фактурите на некоректните потребители след разкриване на злоупотребата, скочи тройно.

Откраднатата от фирми електроенергия е 4800 MWh.

Едно от мащабните престъпления, установено през юни тази година от екипите за борба с кражбите в ЕРМ Запад, е извършено от луксозен ресторант на бул. "Витоша" в София. Обектът е използвал нерегламентирано електрическа енергия чрез подземно скрита линия. Тримесечната фактура за щетата е на стойност 12 860 лв., но ако кражбата беше открита месец по-късно, тя щеше да бъде остойностена на 36 825 лв.

ЕРМ Запад прилага редица мерки за намаляване на загубите от незаконно потребление на електроенергия. Сред тях са охрана в селища с рискови потребители, монтаж на СОТ системи в табла на крадци на ток-рецидивисти, изнасяне на електромерни табла за цели селища или отделни мрежи.

Дружеството извършва непрекъснат мониторинг на технологичния разход и масирани проверки в зоните, където се забелязва увеличение на нивата. Освен това се извършва реконструкция на мрежи с цел ограничаване на възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях.

Предприетите от ЕРМ Запад допълнителни мерки доведоха до намаляване на нарушенията в сравнение с първото полугодие на 2021 г., когато дотаксуваната енергия беше в размер на 13 635 MWh.