Жители на Малко Търново излязоха на протест срещу плановете на МВР да изгради кризисен център в града, предаде bTV.

Тази сутрин те блокираха пътя към граничния пункт, заявявайки, че не са съгласни да съжителстват с бежанци.

Припомняме, преди дни от поръчка на МВР стана ясно, че в Малко Търново и Елхово ще бъдат построени селища, съответно за 280 и 1600 души. По непотвърдена информация целта на въпросните селища е била именно настаняването на мигранти. Тогава кметовете на двете населени места заявиха, че не знаят за тези планове на МВР.

Заради появилите се спекулации жителите на Малко Търново се обявиха в протестна готовност. Те заявиха категорично, че не желаят бежански лагер в близост до домовете си.

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

Разчистват се площадки на територията на Малко Търново, Елхово и Любимец

Вчера заместник-вътрешният министър Красимир Ципов увери, че обществената поръчка е не за бежански лагери, а за временни кризисни центрове, когато има миграционен натиск от Турция. Обособяването на площадките се правело с европари и проектът приключвал следващия януари. По негови думи това било решено още преди две години.

Местните обаче настояват за обществено допитване.

Кметът на Елхово Петър Киров, разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки, заяви, че в града вече има един разпределителен център, който обаче стои празен. По тази причина не смята, че е необходим втори.

В близкото село Бояново също са в протестна готовност, тъй като е възможно казармите на бившия сапьорен батальон да бъдат превърнати в бежански център.

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Кметовете не знаят за проекта