Общо 25 са предложенията за текст на химн на Димитровград в конкурса, обявен от общината по повод честването на 70 години от създаването на града. Те са изпратени от 17 автори от цялата страна, а някои са предложили и по 2-3 варианта, съобщиха от общината.

Предложенията за текст на химн на Димитровград се приемаха до 31 декември 2016 г. Конкурсът за химн е обявен в два етапа: избор на текст и избор на музика, припомнят от общината.

Текстовете трябваше да бъдат специално подготвени за целта, като темата да засяга миналото, настоящето и бъдещето на града и да подчертава неговата уникалност.

Оценката и класирането на представените поетични творби ще се извърши от специална комисия, назначена от кмета на община Димитровград.

С конкурс избират химн на Димитровград

С конкурс избират химн на Димитровград

По повод честването на 70 години от създаването на града

Очаква се до 15 януари 2017 г. комисията да излъчи едно предложение за създаване на музика по него и да го обяви на интернет страниците на Община Димитровград, Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и в националните електронни медии.

Всички, които пожелаят да се включат във втория етап от конкурса, а именно - в избора на музика, трябва да знаят, че предложенията им трябва да бъдат в нотно изписване за клавир, глас и демозапис, включващ цялостния вариант - посочения от комисията текст и създадената музика към него.

Срокът за подаване на музикалните творби за химн на Димитровград ще е до 15.04.2017 г. Адресът за изпращане на музикалните творби на СD е: гр. Димитровград, бул. "Г.С.Раковски" №15. При изпращане на творбите авторът следва да посочи своето име, възраст, местоживеене, телефон за контакти и електронен адрес.

До 30 април 2017 г. комисията се очаква да излъчи три предложения за химн на Димитровград. Те се подлагат на обществено обсъждане в срок до две седмици след излизане. Наградата за класирания текст е 1500 лв., а за музиката - 2000 лв.

Бъдещият химн на Димитровград ще звучи на национални и официални празници, при отбелязване на празника на града, при издигане на знамето на Общината, при посрещане на гости от висок ранг, при връчване на награди в тържествена обстановка и при честване на събития с особено важна роля за Общината.