Три акта за административни нарушения и три глоби е наложила регионалната екоинспекция в Хково през миналата година след подадени сигнали от граждани.

Едва седем от постъпилите 44 оплаквания са се оказали неоснователни, сочат извършените проверки от специалистите.

Те са дали 9 предписания за отстраняване на констатираните нарушения в срок, съобщи  Haskovo.info

Половината от сигналите на граждани, постъпили в местната екоинспекция през миналата година, са за намерени ранени птици в различни населени места в региона. 20 такива случая са регистрирали екоинспекторите през 2008-ма.

Сред най-честите обаждания в РИОСВ - Хасково са тези за замърсявания на реките от казани за производство на ракия, изхвърляне на битови и строителни отпадъци и оборска тор.

В три случая граждани са алармирали за измряла рибавъв водоема в село Подкрепа, в реката до димитровградското село Каснаково и в язовир Тракиец. Специалистите са установили, че причината за това е липсата на разтворен във водата кислород, предизвикана от силен цъфтеж на едноклетъчни водорасли.

Гражданин се е жалвал в регионалната екоинспекция за запрашаване на димитровградското село Брод от депата за съхраняване на пепелина в близката топлоелектрическата централа.

Собственик на автоморга в село Радиево, Димитровградско е бил санкциониран за неправилно третиране на отпадъци след сигнал в регионалната инспекция, отчетоха още от там.