Зимно поддържане на републиканските пътища се въвежда от утре, 1 ноември, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Заповедта за въвеждането на зимното поддържане е на шефа на агенцията инж. Лазар Лазаров.

Въпреки че метеоролозите прогнозират, че времето през следващите дни ще е хубаво, от "Пътната агенция" предприемат необходимите действия, за да осигурят безопасно пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и други.

Към шофьорите се отправя призив да започнат да подготвят автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. От АПИ ги съветват също да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.

Един месец усилено проверяват автомобилите готови ли са за зимата

Един месец усилено проверяват автомобилите готови ли са за зимата

От 1 ноември стартира акция "Зима"

През зимата над 3000 снегопочистващи машини ще чистят 20 000 км републикански пътища. Ще са необходими близо 108 000 т сол и около 300 000 т пясък.

От Пътната агенция уверяват, че всички области са снабдени с необходимите суровини имат готовност да посрещнат първия сняг. Директорите на 27-те областни пътни управления имат задължението да следят прогнозите за времето по райони. Те са длъжни да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските части и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Повечето страни в ЕС не задължават да се ползват зимни гуми

Повечето страни в ЕС не задължават да се ползват зимни гуми

Има и изключения

Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г. е регламентирала четири нива за зимно поддържане на пътната инфраструктура.

Ниво "А" обхваща пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на ден. Такива са магистралите и първокласните пътища, както и направленията, които свързват съседни области.

В ниво "Б" попадат пътищата с движение между 2000 и 4000 МПС на ден, във "В" - между 500 и 2000 МПС на ден, а в "Г" по-малко от 500 МПС на ден.

3 см е допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А". На ниво "Б" тя може да е 5 см, на ниво "В" - 7 см, а на ниво "Г" - 10 см.

От "Пътната агенция" подчертават, че два часа е максималният срок за почистване на ниво "А". Той обхваща времето от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията. За ниво "Б" срокът е 3 часа, за ниво "В" - 5 часа, а за ниво "Г" - 8 часа.

От АПИ обясняват, че след почистването, пътното платно на ниво "А" трябва да е до асфалт (до черно). Изключение се прави за участъците, където е забрано да се използват химически вещества. Такива са например вододайните зони.

При другите нива било допустимо да има заснежени участъци, които да се обработят със сол, пясък и т.н.

От АПИ подчертават, че тези нива на важат в случаите със сложна метеорологична обстановка, каквито са интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 м/сек. Те не важат и при възникване на бедствено положение в съответния район.