Зимните гуми в повечето държави от Европейския съюз не са задължителни, но има и изключения. В закон използването им е разписано в Естония, Финландия, Латвия, Словения, Хърватия и Швеция. Това обясни директорът на Европейски потребителски център България към Комисията за защита на потребителите (КЗП) Игнат Арсенов във връзка със старта на акция "Зима", съобщават от центъра.

Припомняме, че у нас зимните гуми са задължителни при първи сняг.

3000 машини в готовност да чистят снега от 20 000 км републикански пътища

3000 машини в готовност да чистят снега от 20 000 км републикански пътища

От 1 ноември започва зимно поддържане

Ако метеорологичните условия го налагат, зимните гуми са задължителни в Германия, Австрия, Люксембург, Норвегия, Словакия и Чехия. От Европейски потребителски център обръщат внимание, че в Германия например не са позволени гуми с шипове, които могат да повредят настилката.

От тази зима в Румъния ще се счита за нарушение шофирането на автомобил без зимни гуми по обществени пътища, покрити със сняг. Това става след последните промени в разпоредбите в страната.

Един месец усилено проверяват автомобилите готови ли са за зимата

Един месец усилено проверяват автомобилите готови ли са за зимата

От 1 ноември стартира акция "Зима"

Целта на кампания "Зима" е да се обърне внимание на шофьорите как най-добре да се подготвят за предстоящия сезон. По традиция тя се организира от Съюза на българските автомобилисти.