Програма за квартал "Суходол" включва инфраструктурни проекти за 35,450 милиона лева. Тя е за е периода 2008- 2009 година.

Това съобщи пред представители на сдружението "Зелен алианс" и на сдружението "Диалог за Суходол" кметът на София Бойко Борисов.

Днес Столичната община отговори публично на писмото на двете сдружения във връзка с инвестиционните си проекти в кв. "Суходол".

Програмата в направление „Инвестиции и строителство" е в размер на 14 милиона 410 хиляди лева.
Сред приоритетите са изграждане на главни канализационни коректори на квартала на стойност 5 милиона лв., корекция на река Суходолска в рамките на квартала на стойност 4 милиона , подмяна на стари съществуващи водопроводи на стойност 2 мил. лв., саниране на здравната служба, ремонт на училището и спортната зала и изграждане на спортни площадки към него.

Днешното споразумение за инвестиции е поредната схема за източване на общината.

Венцислав Божилов,
Сдружение за защита на живота и здравето на населението в "Суходол"

Програмата в направление „ Транспорт и комуникации" е на стойност 2 милиона лв. и включва цялостно изграждане на улиците „Орех" и „Ст. Станиславов", ,доизграждане на улиците „2-ри юни", ул. „Брегалница", „Кирил Христов ", „Люлинска", „Перла".

Предвидени са средства и за изготвяне на технически задания за проектиране на отсечки на улиците . „Труд", „Игрище", „Овче поле" , „Момина сълза", „Бели брод".

В направление „Архитектура и градоустройство" ще бъдат разгледани възможните промени в общия устройствен план по отношение на зоните за застрояване. Възложено е изработване на работен проект за изграждане на надлез на ул. „Суходолска" при железопътния прелез и изграждането му. Общата приблизителна стойност за осъществяване на проекта е 10 милиона и 500 хиляди лева.

В направление „Зелена система , екология и земеползване" са предвидени 540 хил. лв. за рехабилитация, проектиране и изграждане на парковете и градините в квартала и 4 милиона за изграждане на система за оползотворяване на сметищния газ и получаване на електрическа и топлинна енергия.

Програмата предвижда и рекултивация на депото и терена около него след приключване на неговата експлоатация. Проектът за рекултивация е за около 4 милиона лв. и ще бъде реализиран в периода 2009- 2010 година.

Средствата за 2008 г. са включени в проекта за бюджет.

Междувременно жители на Суходол блокираха пътя към сметището по време на протеста срещу отварянето на депото за отпадъци в квартала.

След намесата на полицията те се оттеглиха от пътя, водещ към сметището и тръгнаха през полето към местната църква, за да запалят по една свещ.

Четири полицейски джипа, седем полицейски леки автомобила и един "Ван" пресрещат жителите на квартала, отстранявайки ги от пътя, който се опитаха да блокират.

В шествието участват предимно възрастни хора.

Причина за протеста е срещата между кмета на София Бойко Борисов и двете сдружения, на която се дискутира инвестиционната програма за кв. "Суходол".

По думите на протестиращите това са "две виртуални сдружения, зад които не стои нито един жител на квартал Суходол и столицата".

Председателят на сдружението за защита на живота и здравето на населението в "Суходол" Венцислав Божилов заяви, жителите на квартала още не са се запознали с предложението на общината и не се интересуват от предложената инвестиционна програма.

По думите му, днешното споразумение са инвестиции е поредната схема за източване на общинския бюджет.