380 дела, свързани с мигранти, набюдава Районната прокуратура в Бургас. Заради безпрецедентния натиск от Окръжната прокуратура свикаха спешна среща с ръководството на бургаската полиция, началниците на районни полицейски управления, областния управител на Бургас Мария Нейкова и кметовете на общини, съобщи БНР.

Административният ръководител на Окръжната прокуратура Георги Чинев заяви: "В обобщение мога да кажа, че няма ръст на битовата престъпност, което е успокояващ факт, но има ръст, и то значителен, на престъпленията, респективно на досъдебните производства, свързани с мигрантската вълна. Също наблюдаваме ръст и на пътно-транспортните произшествия, в резултат на които е причинена смърт след употреба на наркотични вещества, техните аналози и алкохол."

7 задържани след гонка на полицията с каналджия на мигранти в Бургас

7 задържани след гонка на полицията с каналджия на мигранти в Бургас

Шофьорът е сириец, а мигрантите - мароканци

Профилът на каналджиите е променен, заяви заместник-директорът на бургаската полиция комисар Емил Павлов. "Това, което прави впечатление, е, че към момента от началото на годината имаме установени извършители от 17 различни държави. Говорим за Германия, Франция, не само държави от Източния блок, така, че може да се каже за това, че в действителност профилът на трафикантите се е променил", обясни той.

По думите му 128 досъдебни производства са образувани след разкриването на 7 полицейски контролно-пропускателни пункта на входовете и изходите на Бургас.

Жертва и двама ранени след меле на пътя Варна - Бургас

Жертва и двама ранени след меле на пътя Варна - Бургас

Кола е ударила пешеходец, след което се е сбълкала челно с друг автомобил

"Мигрантският натиск и всички тези камикадзета притесняват бургазлии", коментира преди срещата кметът на Бургас Димитър Николов. Той увери, че местната власт ще окаже пълно съдействие на "Гранична полиция" с технически средства и със заграждения във връзка с КПП-та, които са изградени на входно-изходните артерии на града. "Продължаваме да слагаме видеонаблюдение на места, които се оказват от МВР. Ще търсим отговор на въпроса как ние можем допълнително да съдействаме", посочи Николов.

Той каза още, че е притеснен от инцидентите по пътищата, свързани с високата скорост, дрогирани и пияни шофьори, които застрашават сигурността на жителите.

Условна присъда за сириеца, причинил смъртта на двама полицаи при гонка в Бургас

Условна присъда за сириеца, причинил смъртта на двама полицаи при гонка в Бургас

Масуд Абдо бе глобен и с 2500 лева

Според кмета на Карнобат Георги Димитров третокласният път, който свързва Община Средец и Карнобат, се използва от мигрантите, за да излязат на АМ "Тракия". "Този път освен за мигранти, за друго не става. Очаква се сериозен ремонт. Не са останали без работа службите на МВР. Миналият месец бяха над сто човека. Те не искат да останат в общината, няма и какво да правят", обясно той.

Кметът на Камено Жельо Вардунски призова да се възстанови районното полицейско управление в града. "Не виждам защо закриха това управление. Когато работеше, престъпността в Камено спадна, това се отчита. Превенцията също е важна, не трябва да се чака да се увеличават престъпленията. Криминално проявените са се обявили против, но 7/8 от жителите искат възстановяването му. И престъпността и мигрантите ги притеснява", заяви той. Вардунски посочи също, че мигрантските канали са се пренасочили през село Желязово.