Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица, съобщи Нова телевизия.

Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас. Такъв тип уреди се използват за дезинфекция. Опитът да се опази здравето на децата обаче доведе до изгаряния.

Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения. Вчера след училище те са били със силна болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти. А самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата - в продължение на часове.

Директорът се извини за случилото се, а родители се колебаят чия точно е винатаю

"Вчерашния ден , знаете, беше първият работен ден за новата учебна година, първия учебен ден за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам", заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ "Христо Ботев" в село Бистрица

Според нея лампата е се е озовала в класната стая, след като майка на едно от децата я дарила, без да уведоми ръководството.

"Имало е учители, разпечатано е кашончето с лампата след 4-тия час, според докладите, които ми предоставиха учителите, които са влизали в тези часове. Просто явно учителят не е бил запознат с действието на това устройство и не е обърнал внимание, че лампата остава включена", обясни Нешева.

На този етап наказания няма да бъдат налагани. Учителят на децата е бил за първи път с тях, след като предишната им класна е напуснала от страх да не се зарази с вируса.