Исканията за работа на непълнолетни и малолетни са намалели почти четири пъти. Това съобщи началникът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов, цитиран от moreto.net.

Той допълни, че тази година броят на работодателите, подали заявления за това във Варна, е 34. Техният брой през изминалата година е надвишавал 130.

Една от причините за по-малкия брой заявление е по-слабото като цяло търсене на кадри за туризма. Прогнозата е, че броят им ще се увеличи през юни и юли.

Шефът на ИТ - Варна, припомни, че децата под 18 г. могат да бъдат наемани за не повече от 7 часа дневно, под 15 г. - за 4 ч. Забранено е подрастващи да работят на открито, когато навън температурата е над 28 градуса.

Контролът ще бъде много стриктен, особено за тийнейджъри, предлагащи по улиците сладолед, флаери и други, посочи шефът на варненската инспекция по труда.

Инспекцията започна извънредна кампания за ограничаване на нарушенията в сезонните селскостопански дейности - жътва, беритба на плодове и зеленчуци, гроздобер. Във връзка с това тя е влязла в контакт с областната служба по земеделие.

Оттам е станало ясно, че 80% от работодателите са физически лица, останалите - земеделски кооперации и арендатори.

При установяване на хора, работещи без писмени трудови или граждански договори, ще бъдат алармирани бюрата по труда и Агенцията за социално подпомагане за избягване на незаконното получаване на социални помощи и обезщетения, предупреди началникът на ИТ - Варна.

Специално внимание ще бъде обърнато и на спазване на трудовото законодателство при наемане на непълнолетни и на това доколко им се осигуряват безопасни и здравословни условия на работа.

За последните 2 седмици са проверени няколко големи земеделски производители, като са съставени 4 акта за нарушения. Нередностите са свързани с необезопасена техника - комбайни, трактори и прикачен инвентар, и неосигуряване на безопасни условия на труд на работниците, обобщи Иванов.