Повече от 4 денонощия хиляди жители на Кърджали и 20 околни села са без вода заради тежка авария на новия водопровод, съобщава БГНЕС.

Аварията се повтаря 4 пъти на едно и също място. Според ръководителя на обекта Митко Синабов вероятно причината е или в лошото качество на тръбите, или в лошото изпълнение. Със сигурност аварията не е провокирана от метеорологични условия.

Проблемът явно е в материала на тръбите, поради който не се получава добра запойка. Тръбите са произведени от габровската фирма "Екопроект" - Габрово.

Пети ден строителите от софийската фирма "Калистратов груп" безуспешно се опитват да възстановят целостта на водопровода. Ако направените днес заварки издържат, до няколко часа резервоарите ще се напълнят и в късния следобед домакинствата ще имат вода, увериха от фирмата.

Синабов увери, че след разговори с "ВиК" потърпевшите ще бъдат обезщетени - как обаче не стана ясно.

Заради предполагаемия дефект на тръбите, фирмата е изпратила проби за експертиза в лабораторията на Института по заваряване. Становището се очаква в началото на новата седмица.

Ако дефектът се докаже, ще се наложи подмяната на 250 нови полипропиленови тръби в системата на Водния цикъл, като преди това се прокара отклонение /байпас/ за захранване на потребителите.

"ВиК" обаче не носи отговорност за аварията, тъй като все още не е стопанин на съоръженията от Водния цикъл, тъй като още не е минала приемателната комисия. От ръководството на ВиК дружеството заявяват, че заради претърпените огромни загуби ще предявят иск по съдебен ред за нанесените щети и пропуснатите ползи.

Строителството на целия обект по мега-проекта за интегрирания воден цикъл на Кърджали струва 70 млн. лева, средствата от Кохезионния фонд са в размер на 54 296 782 лева.
Националното съфинансиране възлиза на 13 574 196 лева, а собственият принос на общината е 2 099 102 лева.

На 3 октомври 2013 г. бе даден официален старт на проекта, а ползите от реализацията му са огромни - над 53 000 жители ползват новата канализационна и водопроводна мрежа, с която са свързани над 6 000 домакинства, а тази на други 5 000 семейства е реконструирана и обновена.