През цялото денонощие пожарникари и спасители оказваха съдействие на закъсали граждани, АПИ и енерго-разпределителните дружества.
Екипи на ГДПБЗН са изтеглили общо 46 закъсали транспортни средства в областите София град, София Област, Русе, Силистра, Монтана, Видин и др., съобщават от пресцентъра на МВР.

10 катастрофи са станали на територията на страната през изминалото денонощие. Един човек е загинал, а 10 са били ранени на пътя. За района на София са регистрирани две тежки произшествия на пътя, при които са пострадали двама души.

Със заповед на областния управител на област Хасково е отменено бедственото положение в общините Хасково, Димитровград, Стамболово, Минерални бани, Ивайловград, Симеоновград, Тополовград и Маджарово. Продължава обявеното бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград, считано от 09.00ч. на 13.02.2012 г. със срок на действие 7 дни.

През денонощието продължиха операциите по ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. Екипите на ОУПБЗН изпълняваха задачи, свързани с отводняване на сгради, сушене на мокри съоръжения, разчистване на терена и денонощно наблюдение на яз. „Елена".

В района на град Свиленград продължиха дейностите по укрепване дигите на река Марица. Беше завършено прокарването на път до разрушената дига на реката. Започна да се полага ломен камък върху петата на дигата. С пробутващи машини се събира пръст от района на терена. Работиха: 8 товарни автомобила, 2 фадрома, валяк, 2 камацу и багер като беше осигурено осветяване на мястото на работа от екипи на ПБЗН.

По решение на областния кризисен щаб беше извършено отнемане на земна маса от стената на язовир „Елена" в землището на с. Елена, с цел отваряне на нов преливник и предотвратяване на възможност от скъсване на стената. Бе организирано денонощно наблюдение по течението на р. Бисерска. Жителите на селата Бисер, Лешниково, Иваново и Надежден бяха информирани да не предприемат движение в района на коритото на р. Бисерска. Създадена беше организация за наблюдение и през нощта.

Насочени са допълнителни сили за издирването на Недялка и Георги Бойчеви от с. Малки воден - екипи от водолази на ГДПБЗН ще извършват операция в във водите на яз „Ивайловград". За издирването на Веско Делов от с. Иваново в района ще се включат и екипи на планинските служби на БЧК, както и планинско куче.

Създава се организация за предприемане на превантивни мерки за недопускане на бедствени ситуации във връзка с очакваните валежи и снеготопене. Наблюдават се водните нива на язовирите, има готовност за източването им до минимален безопасен обем, както и при възникване на опасност от наводнение населението да бъде известено и изведено от застрашените райони в съответствие с плановете за защита при бедствия.

Междуведомствената информационна група към Националния щаб в Ситуационния център на МВР извършва постоянна оценка на обстановката.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Продължава контролирано да се понижават водните нива в потенциално опасните язовири. Организирано е постоянно наблюдение за тяхното състояние.

Продължава наблюдението на нивата на река Тунджа в общините Елхово и Ямбол и готовност за предприемане на необходимите действия.

Продължава обявеното бедствено положение в община Бойница поради невъзможността за достъп до 5 села в Общината (с. Шишенци, с. Градскивски колиби, с. Бориловец, с. Периловец и с. Камиц). За днес сутринта е предвидено с техника на ПБЗН да бъдат снабдени селата с медикаменти и храна. В момента там няма бедстващи граждани.
От 21.00 часа снощи в община Сливница е обявено бедствено положение поради затруднения достъп до селата Братушково, Извор, Бахалия, Повалиръж, Пиштане и Пометковци.

В Главна дирекция „Гранични полиция" е получена информация чрез Съвместния контактен център - Гюргево, че от 10.30 часа се възстановява движението през ГКПП - Дунав мост за всички категории МПС.

Създадена е организация за поетапното пропускане на товарните автомобили, които в зоната пред пункта са около 250.

По-рано ГКПП Дунав мост бе затворен за преминаване на МПС с тегло над 7,5 тона. Предприети бяха мерки за спиране на тежкотоварния трафик - на територията на област Хасково и сутринта там имаше спрени около 300 товарни автомобила.

И днес ще продължат дейностите в с. Бисер, гр. Свиленград и гр. Харманли на територията на област Хасково, където ще се извършват възстановителни работи, отводняват жилищни и обществени сгради, изсушаване на помещенията с апарати за изсушаване и описване на щетите. От комисии ще бъде извършена оценка за състоянието на сградите. Също така ще продължи възстановяването и укрепването на дигите на река Марица в района на Свиленград и работата по обезопасяването стената на яз. Елена. Ще продължи оценката и описването на щетите от наводненията от комисии в района на село Бисер.

Спасителните екипи имат готовност за действие при рязко повишаване нивото на язовирите, река Дунав и река Тунджа.
Днес в 10.00 часа официално ще бъде получена предоставената помощ от Белгия от 80 000 чувала за пясък.