48 населени места от Хасковска област са без водоподаване, след като вчера река Марица е била замърсена. Най-вероятната причина е човешка дейност - авария в едно от предприятията в района. Спрени са кладенците по десния бряг на Марица. 

Без вода са населени места в община Любимец, Свиленград, Димитровград, Харманли: 4-ри в община Любимец, 16 в община Свиленград, включително и града, 6 в община Симеоновград, 10 в община Димитровград и 12 в община Харманли.

Изпратени са на място водоноски, а новият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че следобед днес предстои среща и с БЧК, на която да се обсъдят възможностите за снабдяване на населението с минерална вода.

Спирането на водата е превантивна мярка, която е наложителна до излизането на резултатите от пробите взети от водата, след като вчера стадо крави умря след водопой. Сигналът за умрелите крави е подаден в 17:30 ч. Животните са пили вода от колектор, вливащ се в река Марица. Труповете са били открити на около 50 м. от мястото, от което са пили вода. 

Марица е отровена – 29 крави умряха, спряха водоподаването

Марица е отровена – 29 крави умряха, спряха водоподаването

Без вода са Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец, Свиленград...

Вчера вечерта е заседавал областният кризисен щаб. Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов пристигна на място късно вечерта в понеделник. Там бе и шефът на БАБХ Паскал Желязков.

От ВиК са спрели водоподаването по цялото поречие на реката, а от регионалната лаборатория към РИОСВ-Хасково са взети проби от водата на място. От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните.

Николай Николов: Отравянето в Марица е човешка грешка, не е природно явление

Николай Николов: Отравянето в Марица е човешка грешка, не е природно явление

51 населени места са без вода...

Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката.

Уведомен е и Националният оперативен център.