Близо половин милион лева са загубите на община Бургас от незаконна рекламна дейност от началото на годината, съобщава burgasinfo.

Финансовите щети са от фирми, които са поставили реклами и билбордове на стратегически позиции и оживени кръстовища с интензивно движение без да имат съответното разрешително и сключен с общината договор, показва справка на общината.

Сред фирмите, които рекламират незаконно са „Олинеза" ООД, „Маркани лайн „ ООД (с 19 рекламни съоръжения в града), "Кроношпан", „Мастерхаус", "Технополис", "Мегахим Декоартор", "Евроинс" АД.

На част от тях договорите са изтекли преди години и не са били подновени.
Други пък въобще не са получавали разрешителни от общината. Незаконни рекламни билбордове има не само на позиции от одобрената общинска схема, но и на места, които не влизат в нея.

Друго нарушение е поставянето на рекламни материали на път I-9.
За да рекламират там фирмите са взимали разрешение от Областно пътно управление, а не от общината. Така само от началото на годината до края на август загубите на общината от незаконна рекламна дейност възлизат на общо 453,610 лева.

Незаконната рекламна дейност, както и мерки за избягването й в бъдеще ще бъдат дискутирани на сесията на Общинския съвет в четвъртък.