Заместник регионалният министър Деница Николва откри обновена с европейски средства детска градина в Горна Оряховица, обновяват още обекти в града за 20 млн.лв. Пред журналисти Деница Николова коментира, че към настоящия момент изпълнението на оперативна програма "Региони в растеж" върви с нормален ритъм. Около 57% от общия й ресурс са договорени.

До края на оперативната програма, област Велико Търново ще получи над 50 млн. лв. по програмата, информира също заместник-министърът.

До края на годината ще бъде разпределен и ресурсът към другите бенефициенти - към Агенция "Пътна инфраструктура", както и към Министерството на здравеопазването и общините - за деинституционализация на възрастни хора.

"Изпълнението върви с добри темпове, предстои ни реализация на много обекти този строителен сезон и до края на годината ще имаме още завършени проекти. До момента сме разплатили 11% от ресурса на програмата. Няма непреодолими пречки, които да стопират изпълнението. Призивът ми е общините да се мобилизират и да завършим планираните инвестиции до края на годината", заявява Николова.

Според нея обжалването на поръчките на общините към момента не е съществена и сериозна пречка за изпълнението на проектите, защото програмата стартира реализацията си своевременно след нейното одобрение и има време за изпълнение на мерките.

Деница Николова, заедно с кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, откри обновена с европейски средства детска градина "Бодра Смяна".

Детското заведение е част от проекта на общината за подобряване на образователната среда в Горна Оряховица на стойност 3 млн. лв., осигурени от оперативната програма. В него е монтирана топлоизолация, подменени са дограмата и вратите, положени са нова фаянсова облицовка, теракота, шпакловка и боядисване. Подменени са осветителните и отоплителните тела. Сменен е котелът на сградата и е изградена система за отопление от слънчеви колектори. Подменени са пешеходните настилки около сградата, както и алеи и площадки за игра.

Освен обновената най-стара детска градина в града, по проекта предстои и реновиране на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ОДЗ "Елена Грънчарова".

Николова подчертава, че това е един от първите обекти, който е реализиран със средства по ОП "Региони в растеж". В допълнение към проектите за образователна инфраструктура, предстои да стартират инвестиции за подобряване на градската среда и в социалните жилища.

"Надявам се с тези инвестиции градът да се развива още повече социално-икономически. Надявам се децата да са щастливи и с любознателност да постигат по-добри резултати", коментира Николова.

Тя изразява надежда, че общината Горна Оряховица ще продължи да реализира успешно проектите си.