Около 60 милиона лева ще са необходими за възстановяването на пострадалите от наводнението през септември миналата година карловски села Каравелово, Богдан и Слатина. 

Това заяви в четвъртък областният управител на Пловдив Ангел Стоев на съвместна пресконференция с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, съобщи "Нова".

За спешно отпускане на 9 милиона лева настоява областният управител на заседанието на междуведомствената комисия, което ще се проведе следващата седмица.

Най-спешните действия са укрепване на речните дерета и корита.  Продължава разчистването на карловските села от унищожителното наводнение продължават. В ход са и усилията на администрацията за стартирането на реалните възстановителни действия.

"Ние разбираме притесненията на хората, тяхното голямо желание всичко да стане на момента. Има закон за обществените поръчки и ние трябва да работим по него. За 2023 година ще са необходими около 60 милиона лева, за да може да приключим възстановяването, дай Боже и да успеем", заяви Ангел Стоев.

"Виждате, че времето е кратко, а работата много, заяви Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. Броят на обществените поръчки, които сме обявили и които предстои да обявим, които има на втори етап ще бъдат над 40. Разбирате, че това е огромен мащаб от процедури", обясни още той.

По 800 лв. за най-пострадалите след наводнението в Карловско

По 800 лв. за най-пострадалите след наводнението в Карловско

БЧК стартира операция за подпомагане на пострадалите

Припомняме, че между 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд валя на 2 септември в Карловско. 

Общата площ на съсипаните от бедствието улици и пътища бе 183 645 квадратни метра. Разрушени бяха 6 километра водопроводна мрежа. Отнесени бяха около 280 електрически стълба.

Хората, чиито къщи са най-тежко пострадали, бяха настанени във фургони. 369 са пострадалите имоти, като според тежестта на повредата те бяха разделени на 5 групи.

Щетите по публичната инфраструктура са за 74 милиона лева, а между 7-10 милиона лева са щетите по частните имоти, обяви през декември Кабаиванов.

Карловско очаква още пари от държавата

Карловско очаква още пари от държавата

Кметът Емил Кабаиванов и НСОРБ искат да бъде създадена Държавна агенция по бедствия и аварии