Между 180 и 200 литра на квадратен метър дъжд е валял на 2 септември в Карловско. Валежите са продължили над 8 часа. Това сочи справката на кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

Общата площ на съсипаните от бедствието улици и пътища е 183 645 квадратни метра. Разрушени са 6 километра водопроводна мрежа. Отнесени са около 280 електрически стълба.

Към 2 декември паричните дарения за пострадалите от наводненията са 1 780 727.08 лева. За Емил Кабаиванов на 2 септември е най-тежкото бедствие е региона. Цял ден е продължила евакуацията на възрастни и самотни хора, както си спомня градоначалникът.

Трябват 60 млн. лв. за инфраструктурата и обществените сгради в наводнените карловски села

Трябват 60 млн. лв. за инфраструктурата и обществените сгради в наводнените карловски села

По разчети на общината

Хората, чиито къщи са най-тежко пострадали, са настанени във фургони. 369 са пострадалите имоти, като според тежестта на повредата те са разделени на 5 групи. До петък 90 семейства са получили парични помощи. За най-пострадалите 9 имота, които попадат с първа група, са дадени по 16 654 лева, каза кметът. За втора група се дават по над 7 000 лева, за трета над 5000 лева, 3290 лева за четвърта група. Над 2500 кубика дърва до момента са получили хората.

В събота пристигнаха бойлери и конвектори, отчете градоначалникът. Днес пристигнаха 200 перални, до края на седмицата очаквам 200 комбинирани хладилници с фризери и 200 готварски печки, поясни кметът. Те ще бъдат раздадени на пострадалите. Нужни са обаче и още средства. Работихме на предела на силите си, сподели Емил Кабаиванов. Виждахме само мъка в очите на хората, спомня си още той.

Трябва да бъде възстановена детската градина в Каравелово. Те сега ходят в детската градина в Богдан. Ще работим, без да се жалим, каза кметът.

При второ наводнение като в Карловско пари в МС няма да има

При второ наводнение като в Карловско пари в МС няма да има

Междуведомствената комисия сега е готова да покрие всички материални щети

Надявам се, че ще имаме финансовата подкрепа на държавата през следващата година, настоя Кабаиванов. Щетите по публичната инфраструктура са за 74 милиона лева, а между 7-10 милиона лева са щетите по частните имоти.

Кметът и НСОРБ искат да се създаде Държавна агенция по бедствия и аварии. Тя да има шест подразделения, предлагат кметовете. Идеята им е агенцията да бъде към МС и да е на пряко подчинение на министър-председателя. Тя ще отговаря и за превенцията при бедствия. За Кабаиванов най-важното е, че при това бедствие няма жертви и тежко пострадали.

Три месеца работихме по разчистване на речните корита, каза още кметът. Все още не всички хора са си получили помощта и това е грижа за Емил Кабаиванов. Хората в селата са готови за зимния сезон. Няма хора без подслон, отчете кметът. Вече няма непроходими улици. Държавни институции, местна власт, доброволци и хората да работят ръка за ръка, призова Емил Кабаиванов.