14 милиона лева е отпуснала до момента държавата за възстановяване на щетите от наводненията в общините Карлово, Калояново и Марица, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев, цитиран от БНР. По думите му два месеца и половина след бедствието постепенно животът се нормализира като продължава да има проблеми в най-тежко засегнатите села- Богдан, Каравелово и Слатина.

Електроподаването вече е възстановено навсякъде, а вода няма само в 7 къщи в Богдан, поради ремонт на улицата и полагане на нов водопровод. Стоев посочи, че за възстановяване на цялата инфраструктура - улици, 14 моста и обществени сгради по разчети на община Карлово са необходими 60 милиона лева, за които ще се настоява да бъдат включени в бюджета на Междуведомствената комисия към МС за 2023 година. В момента държавата е отпуснала пари за проектиране до края на тази година.

При второ наводнение като в Карловско пари в МС няма да има

При второ наводнение като в Карловско пари в МС няма да има

Междуведомствената комисия сега е готова да покрие всички материални щети

Той уточни, че след решение на Обществения съвет са определени ясни критерии и методика как да бъдат разпределени средствата за пострадалите. Определени са 5 групи и съответния размер на помощта, която ще получат пострадалите от дарителската сметка . В първа група попадат 9 напълно разрушени къщи, а хората ще получат по 16 хиляди 655 лева. Във втора група са 15 постройки, негодни за живеене, но подлежащи на ремонт с определена сума от по 8 хиляди лева. Трета група са къщи с наводнени етажи и щети, а в четвърта са включени наводнени домове, но с малки щети. Собствениците ще получат съответно по 5660 лева и 3300 лева. В пета група са имоти с наводнени дворове и разрушени огради, които към този момент няма да бъдат обезщетени. Това ще стане на един по-късен етап, обясни областният управител. Той посочи, че в дарителската сметка на община Карлово са събрани 1,5 милиона лева и се очакват да постъпят още 250 хиляди лева от СМС-ите.

Жителите на наводнените села в Карловско още не са получили нищо от събраните дарения

Жителите на наводнените села в Карловско още не са получили нищо от събраните дарения

Два месеца след бедствието

По повод ситуацията с дървата за огрев и напрежението около нарязването и транспортирането им Стоев обясни, че в Каравелово дървата са раздадени, в Богдан и Слатина има около 50-60 семейства, които все още не са ги взели. Поет е ангажимент от страна на Министерство на земеделието да бъдат нарязани безплатно от Горските стопанства, а транспортът да бъде осигурен от община Карлово.