7-месечно момиченце е починало в сряда вечерта в ОАРИЛ на „МБАЛ-Търговище" АД. Детето, настанено за отглеждане в ДМСГД-Търговище, е с вродена хидроцефалия, спина бифида и анемия.

По повод хидроцефалията е оперирано преди 2 месеца. От извършеното проучване е установено, че на 16 август детето е хоспитализирано в инфекциозно отделение с диагноза „остър менингит".

Преди постъпването е поддържало субфебрилна температура, не е повръщало, направена лумбална пункция от неврохирург, при което от ликвора се изолира Ацинетобактер-данни за менингит. Извършена е консултация с педиатър, който потвърждава диагнозата.

На следващия ден детето е консултирано и с инфекционист от Инфекциозна клиника гр. Варна, като отново е потвърдена диагнозата „менингит".

В сряда след обяд, поради влошаване на общото състояние, (температура 39 градуса, повръщане, повишен пулс 140 удара в минута) детето е преведено в ОАРИЛ, където в последствие настъпва смъртта.

РИОКОЗ са разпоредили изследване на контактните лица от персонала на ДМСГД. Поради това, че детето е било изолирано, не се налага изследване на децата от дома.