74 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Кюстендил, информира БНР. От тази град започва акцията за предовратяване депортацията на 48 хиляди евреи. В Кюстендил е роден и Димитър Пешев, който по онова време е подпредседател на Народното събрание. Припомняме, 10 март е денят, в който е отменена депортацията на българските евреи.

Църквата ни приема номинацията за Нобелова награда за мир

Църквата ни приема номинацията за Нобелова награда за мир

Тя е единствената религиозна институция, която е получила номинация

Отпорът на българския народ и Българската православна църква към правителството е дал резултат. Цар Борис III заявил на Хитлер, че евреите са му необходими за строителството на пътища. Това заяви пред БНР Равин Михаел Мелхиор. Той е главен равин на Норвегия и внук на равина на Дания, под чието ръководство се е случило бягството и спасението на датските евреи от лагерите на смъртта.

"Влаковете заминават празни от България. Спасението на 48 000 евреи от Холокоста е факт, който дължим на Българската православна църква и българската интелигенция. Така в защита на българското еврейство е спасен целия народ от тежестта на един позор, който дълго би тежал на съвестта на всички днес", припомниха гражданите, присъствали на церемонията.

Кметът на Общината Петър Паунов, представители на Областната администрация, на обществени организации, сред които и организацията на евреите "Шалом" положиха венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев до площад "Велбъжд".

Припомняме, преди месеци израелски общественици предложиха Българската православна църква за Нобелова награда за дейността ѝ по спасението на българските евреи.