Протестен митинг ще бъде организиран в защита на бургаския граничар Михаил Цонков.

Това обявиха от инициативния комитет „Да спасим граничар Михаил Цонков".
В него членуват десетки бургаски журналисти, общественици, местни политици и хора на изкуството.

Митингът ще се проведе в четвъртък.

От инициативния комитет призоваха всички да изкажат своята солидарност към граничаря, който бе обвинен от Военна прокуратура в превишаване на правата си при инцидента с турската рибарска лодка през април тази година.

Тогава след сблъсък между български граничари и трима турски рибари, в български териториални води, бе неволно произведен изстрел от пистолета на граничар Цонков, при което почина един от граничарите.

При случката турците са нападнали с големи метални куки българските граничари и са искали да спукат гумената им лодка, за да не могат да се качат те в тяхната малка гемия.

Въпреки кристално ясния случай Военна прокуратура, явно под политически натиск, заведе дело срещу граничаря.

Днес на среща в медиите бащата на 22-годишното момче Иван Цонков заяви, че евентуален процес би уязвил психиката на сина му.
„Той се чувства предаден от държавата, чиито граници защитаваше. Сега вярваме и се надяваме единствено в българското общество, което показа, че има гражданска съвет и характер", каза още Иван Цонков.

До сега са събрани близо 75 хиляди подписа в подкрепа на граничаря. Тяхното набиране продължава като всички те ще бъдат изпратени до президента, премиера и главния прокурор.

Най-голям е резонансът от случая в Бургас, където повечето хора са възмутени от действията на българската държава.

„Другаде това момче, щеше да бъде обявено за герой, а тук искат да го изкарат престъпник", възмущаваха се и днес граждани, присъствали на срещата с бащата на граничаря.