780 ракети са изстреляни от Агенцията за борба с градушките над Южна България вчера, като са обработени 59 градоопасни облака.

Комисии към Областна дирекция ,,Земеделие" ще оценяват пораженията от падналата градушка в района на старозагорските села Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени. Към момента не е възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите, съобщават от МЗХГ.

Пловдив и Стара Загора се възстановяват след обилния дъжд и градушка

Пловдив и Стара Загора се възстановяват след обилния дъжд и градушка

В Стара Загора вече няма затворени улици, В Пловдив чакат ВиК

Село Змейово, което е най-засегнато от градушката, не се намира в защитавана от ИАБГ територия, уточняват от ведомството. То е разположено между защитаваните територии на регионална дирекция село Петрово и село Тъжа. От ракетни площадки на двете дирекции са изстрелвани ракети на предел към облака, минал над населеното място. Поради забранена зона за стрелба заради военни обекти не е възможно построяването на междинна ракетна площадка край селото, обясняват от министерството. Останалите три села попадат в защитаваната територия от ИАБГ и в благодарение на изстреляните ракети щетите са минимизирани.

Държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100% напълно пропаднали площи, като за нея могат да кандидатстват само регистрирани земеделци, напомнят от МЗХГ.