8 милиона лева дължи Столичната община на концесионерите от „Новера".

Те ще бъдат изплатени до утре, увери председателят на общинския съвет Андрей Иванов, цитиран от БНР.

Той каза, че се надява преминаването към другите фирми, ангажирани с почистването на столицата, да стане плавно.

От 1 март пет района на столицата ще бъдат почиствани от нови фирми. Предишният концесионер „Новера" по съдебен път обжалва новия конкурс, но процедурата не е финализирана.

Затова и от фирмата заплашиха, че в рамките на един ден ще приберат всички контейнери за смет от районите "Витоша", "Овча купел", "Люлин", "Младост" и част от "Триадица". Вчера в Столична община се получи писмо от фирма "Новера", с което с иска до 1март да бъдат изплатени задълженията.

По думите на председателя Андрей Иванов от страна на общината е направено всичко, което е необходимо, за да стане плавно предаването на районите.

„Лично ние смятаме, че всъщност това предаване на почистването би трябвало да се случи в рамките на около 20 днидо един месец. Надявам се на конструктивност от стана на концесионера", посочи Иванов.

Конкретно разбирателство обаче с „Новера" засега няма и остава предупреждението, че на 1 март столичните квартали ще осъмнат без кофи за боклук.

Припомняме, по информация на общинския съветник от БСП Курумбашев два от столичните района ще се чистят от фирма, която е 60% собственост на 24-годишно момиче. Тя се казва Ина и е дъщеря на Красимир Арсов - идеологът на концесията по чистота с Румен Гайтански - Вълкът.