Община Бургас ще получи 80 дка горски фонд. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с рибари от рибарското селище „Ченгене скеле" край Бургас. На нея бе обсъден проблемът със статута на незаконните рибарски постройки в селището.

Аграрният министър обясни, че преди да бъде подписана заповедта за прехвърлянето, трябва да бъде променено предназначението на земята. След това може да влезе в действие Подробният Устройствен план на Община Бургас за изграждане на бъдещото законно рибарско селище.

Общината планира изграждането на трети воден канал, покрай който ще бъдат разположени малките рибарски хижи. Всичко незаконно ще се събори.

Рибарските постройки ще бъдат запазени, ако отговарят на изискванията до 35 кв. м площ и 5.2 метра височина. Търсим решение за нещо, което не е направено вече 35 години. Ще направим всичко възможно да се съхрани поминъкът на хората, каза още министър Найденов.

Местното рибарско сдружение и Община Бургас ще изготвят проект за усвояване на средства за модернизация на бъдещото рибарско пристанище в селището. Целта е да имат стабилни камери за преработка и съхраняване на рибата, каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев.

Председателят на рибарското селище Стоян Боев от своя страна сподели, че рибарите чакат това решение вече 35 години и много се радват, че тяхното селище вече ще бъде с някакъв статут.