Фирмата, която качи багер до езерото Бъбрека, е глобена с 8700 лв. Днес рестартираха замразения от премиера Бойко Борисов проект за 11 млн. лв., чиято цел е да обнови пътеките до езерата в Рила, съобщи бТВ.

Междувременно екоминистърът Емил Димитров обяви, че "затваря офроуд седемте Рилски езера" - от днес е забранено на джиповете да минават. 

Министерство на околната среда и водите опазва природата, а не издава лицензи и не узаконява незаконна дейност за превоз на пътници. Така министър Емил Димитров коментира протеста на офроуд превозвачите от тази сутрин.

Министър Димитров бе категоричен, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи, е сервизен и движението на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от РИОСВ и НП "Рила". Такова движение ще се допуска само в извънредни случаи - при пострадали лица, при пожари и при горско-стопанска дейност. Министърът показа и подписаната от него Заповед за създаване на Защитена зона BG0002129 "Рила буфер", която е в сила от 17 март тази година, а пътят от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на Национален парк "Рила" под хижа "Рилски езера", е част от новата защитена зона "Рила буфер".

Строителните дейности в Рила не отговаряли на разпоредбите

Строителните дейности в Рила не отговаряли на разпоредбите

Това установи проверката на МОСВ

В горската зона автомобилите в Рила са забранени по силата на "Натура 2000", твърди държавата. Шофьорите на високопроходимите коли обаче не разбират защо ги забраняват. По думите им това са общински пътища и те искат да работят законно, но не им разрешават.

Димитров цитира т. 6.8 от документа, с който се забранява - движение на МПС извън съществуващи пътища (вкл. горски, селскостопански, ведомствени такива) в неурбанизирани територии освен при: бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, аварийни, спасителни и контролни дейности или по предварително съгласувани със съответната РИОСВ маршрути.

Багер на Седемте рилски езера възмути туристите

Багер на Седемте рилски езера възмути туристите

От парка обясниха, че се извършва рехабилитация на пътеките

Моторни превозни средства ще се допускат и ако са пострадали хора. Контролът е поверен на охраната на парка и на регионалната екоинспекция.

Ръководството на парк Рила рестартира и проекта за ерозиралите пътеки, като увери, че чакъл и багери в планината няма да има.

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Поискал е проверка на строителните дейности там

По думите на Димитров проектът е заимствал от международния опит - в парковете се върви само по пътека, като има и наблюдателни площадки. Не е приемливо нито да се забрани напълно достъпа, нито туристите да бъдат оставени да ходят навсякъде и да нанасят щети. Димитров увери, че в Рила никога не е предвиждано да има асфалт и бетон и такъв няма да има, а багери и булдозери нямат място горе. Материалите вече ще се качват с коне.

Идеята е пътеките да се укрепят с ширина до 1,60 м и да издържат този поток с цел възстановяване на ерозиралите площи. Материалът, от който се правят пътеките, е строшен на ситно гранит, като този камък е характерен за цяла Рила. В началото материалът е бил бял, но след окисляване, той потъмнява и напълно се слива с околния пейзаж, както и със скалите наоколо, които са изцяло от гранит.

Томислав Дончев за Рилските езера: Грозно

Томислав Дончев за Рилските езера: Грозно

Слава богу, че по билото на Стара планина не може да се направят такива пътеки

След осем години чакане планинските спасители ще имат и база за екипировката си

Днес Емил Димитров направи първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт в района на хижа "Рилски езера" на територията на Национален парк "Рила". Пунктът ще служи и за втора база на Планинска спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при издирване и пострадали туристи. До този момент при инцидент спасителите трябваше да идват от Дупница или от местата, където живеят, което отнема поне два часа.

Стойността на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, които са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Започва обсъждане на две нови защитени зони в планина Рила

Започва обсъждане на две нови защитени зони в планина Рила

Двете защитени зони "Рила буфер" и "Ниска Рила"