От този четвъртък, 13 август, се забранява качването на джипове край Рилските езера. Това става чрез специална заповед на министъра на околната среда и водите.

А шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки, се готвят за протест, тъй като според тях тази забрана нарушава правата им. Пътят, който те използват, е общински, съществува от 80-те години на миналия век и не може да им бъде забранявано да се придвижват по него. До този момент не е имало проблем да се качват с джипове до Седемте рилски езера.

Проектът за Рилските езера нямал ОВОС

Проектът за Рилските езера нямал ОВОС

МОСВ издъхва от некомпетентност, твърдят еколози

Клиентите им са хора, които ги е страх да използват лифта, шофьорите не са плащали данъци за своята дейност и не издават касови бележки, защото "нямали основание". Цената за курс до Рилските езера или обратно е 15 лева. Средно правят по два курса на ден.

"Искаме да работим законно и да плащаме данъци и лицензи, но не знаме защо не ни позволяват. Искаме да знаем на какво основание ни спират", посочват шофьорите.

Багер на Седемте рилски езера възмути туристите

Багер на Седемте рилски езера възмути туристите

От парка обясниха, че се извършва рехабилитация на пътеките

Припомняме, в края на юни месец туристи завариха багер в близост от езерото "Бъбрека" в Рила. След бурно възмущение работата на тежката строителна техника бе спрямо, като по темата се изказаха и премиерът Борисов, и вицепремиерът Томислав Дончев, за когото се знае, че е запален планинар.

От Национален парк "Рила" обясниха, че са започнали рехабилитация на пътеките в района, както и спасяването на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток, включително и с джипове.

Ревизоро не видя багери на Рила

Ревизоро не видя багери на Рила

След разпореждане на Борисов направи проверка

Прокуратурата започна проверка.