Проектът за рехабилитация на Седемте рилските езера се крие и на него не беше направена Оценка на въздействието върху околната среда. Това заяви пред bTV Борислав Сандов от "Зелено движение".

Според него екоминистерството иска да угажда на определени фирми да печелят пари.

По думи на Сандов МОСВ "издъхва от некомпетентност", а екоминистърът не иска да изпълнява и не познава закона.

Той заяви, че "скамейката" на управляващите е изчерпана, а в Народното събрание не вижда опозиция. По негови думи случващото се на Седемте рилски езера се прави по калпав начин.

Причината е, че изсипания чакъл ще попадне в езерата при първия дъжд и ще създаде друг проблем. Според Сандов е опасно и за хората, тъй като пътеката е хлъзгава.

Ако целта е една фирма да спечели проект и пари да бъдат изхарчени, може да го направят, без да нарушават природата в планината, подчерта той.

Екологът посочи, че ерозионните процеси могат да се спрат чрез поставянето на големи и местни камъни, които да оформят естествена пътека. Той заяви, че в момента МОСВ има 14 наказателни процедури в тази сфера, като 9 са възникнали в рамките на кабинета "Борисов 3".

Ерозията в Рила трябвало да се бори, но не с багери и чакъл

Ерозията в Рила трябвало да се бори, но не с багери и чакъл

Това заяви бившият директор на природен парк "Витоша" Тома Белев

По негови думи проблемът с Рилските езера се е появил, когато не са се спазили процедурите и се е построил лифтът без ОВОС, което е довело повече хора и се е стигнало до заблатяване на езерата.

От своя страна Катерина Раковска от "Да остане природа в България" посочи, че и за езерата, и за строителството по Черноморието се случват проекти, които заобикалят законовите процедури. Хората искат защитените територии да останат такива, каквито са, категорична бе тя.

По нейни думи има цивилизовани начини за решаване на проблеми - чрез изкупуване на конфликтни места в защитените зони. Раковска изтъкна, че по "Натура 2000" са били заделени около 20 млн. лв. именно за тази цел.

"МОСВ отказа да решава конфликти. Те решиха да обезсмислят цялата "Натура 2000", обобщи ситуацията тя.

Ревизоро не видя багери на Рила

Ревизоро не видя багери на Рила

След разпореждане на Борисов направи проверка

Припомняме, във вторник премиерът Бойко Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там.

За случая с появилия се багер до езерото Бъбрека стана ясно преди дни. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, а багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше изрази лаконичен коментар по случая: Грозно.

Прокуратурата започна проверка.