От адска миризма се оплакват жителите на циганската махала „Максуда” във Варна. Тя се засилва с летните горещини, съобщава БНТ.

Миризмата се носи от най-популярното незаконно сметище в града и превръща в непоносим ад живота в махалата. Местните се надяват боклуците да бъдат разчистени, макар че самите те ги изхвърлят.

Огромното незаконно сметище се намира в близост до улица „Княз Черказки”. През зимата ситуацията била търпима, но през лятото – непоносима.

Местните жители твърдят, че изхвърлят на сметището боклуците си, защото нямат казани за отпадъци. Не знаят къде да се оплачат заради миризмата.

Мъж с тежко белодробно заболяване разказва, че преди време сметището е било заградено от желязна ограда и никой не е можел да ходи и да хвърля там боклука си. Сега обаче ситуацията е различна. Жителите на квартала настояват тир да отиде и да изчисти боклуците.

Сметището се намира в териториите на районни кметства „Одесос” и „Младост”. Местната власт и в двете кметства е наясно с проблемите.

Общинарите припомнят, че преди две години е било извършено основно почистване. Били извозени тонове боклуци. Нова подобна инициатива в скоро време не се очаква.