Специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове за изборите на 9 юни се провежда в квартал "Горно Езерово" в Бургас, осъмнал под полицейска блокакада, съобщи БНР.

Полицията претърсва хранителен магазин и три къщи за уличаващи доказателства за престъпления срещу политическите права на гражданите. Два от адресите се намират в непосредствена близост, а другите два са отдалечени от тях. "Икономическа полиция" проверява документите на хранителния магазин.

Задържани са жена и двама мъже. Претърсени са малки търговски обекти и частни домове в района на улица "Каваци". От къща е иззета тетрадка с имена, а собственикът е арестуван.

Първо е задържан собственик на магазин за алкохол и безлкохолни напитки. Минути по-късно от къща в близост до магазина е изведен друг мъж. "Няма заповед от прокурора да влиза вътре да ми проверява", коментира той.

Полицията информира, че специализираната операция срещу купуването на гласове се провежда в целия град.

3 сигнала във връзка с изборите проверява МВР

3 сигнала във връзка с изборите проверява МВР

Двата са за евентуално купуване на гласове

Нова телевизия съобщава, че по-късно в хода на акцията под надслов "Респект" са задържани и двама души в квартал "Победа". В търговски обекти се проверява за списъци с имена и оставени лични карти. Проверяват се и криминално проявени лица.

"Информацията за задържаните лица касае сегашните парламентарни избори, нямаме информация да имат връзка с предишни", коментира шефът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Емил Павлов.

Комисар Павлов и районният прокурор Мария Маркова и очакват в хода на разследването да бъдат установени повече подробности.

По-късно на брифинг Емил Павлов обяви, че задържаните вече са 9. Органите на реда са получили 25 сигнала за нарушения, свързани с предстоящите избори. Проверени са 17 адреса. Образувани са 7 досъдебни производства.