Къмпинг "Ахелой" край едноименното градче до Поморие остава без плажна ивица. За това сигнализират местни и летовници, които от години настояват държавата да се погрижи за брегоукрепването в къмпинга, съобщи Нова телевизия.

Изпращали са сигнали до всички местни и държавни институции, провеждали срещи, но до момента реални действия нямало. А тази сутрин хората се събраха, за да апелират държавата да се намеси и да спаси малкото останало от плажа.

"Имаше плаж 15-20 метра. Сега го няма. Никой не си мръдна пръста да направи брегоукрепителните системи, за да може той да се запази. От 1999 г. започнахме борба за запазването му след големите наводнения, които отнеха много от плажа. Пясъкът го няма. Самият бряг е изронен", обясни Мария Шаркова, един от собствениците на къмпинги в района.

Тя допълни, че е получила писмо от регионалното министерство, че през 2020-2021 г. ще започне брегоукрепването. Стартът обаче е отложен заради епидемията от коронавирус.

Заместник-кметът на Община Поморие Янчо Илиев поясни, че от администрацията са внесли писмо с проектна разработка, приложено с диск и количествено-стойностна сметка около 6 милиона. Разработката е за възстановяване на съществували диги и буни. В нея обаче имало несъответствия, които трябва да се отстранят. Но въпреки това отказ нямало.