Министерството на туризма провери случая с хотелиера, нападнал израелски туристи в "Слънчев бряг", след като клипът се разпространи и в българските медии.

Конфликтът се е разиграл в хотел "Бест Уестърн ПЛЮС Премиум Ин". На място експертите са установили, че до разговора на висок тон се е стигнало заради настояване на четирима туристи от Израел -две жени и две деца, да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 ч. От хотела обаче отказали да го направят преди 14 ч.

Към момента гостите вече са настанени в друг хотел. От министерството на туризма съобщават, че експертите им са проверили подробно документите по резервацията на туристите и са подчертали, че трябва да се проявява уважително отношение към туристите, независимо дали са българи или чужденци.

При проверката на документите на хотела не са били установени нарушения.

Арестуваха хотелиер заради агресия към израелски туристи в "Слънчев бряг"

Арестуваха хотелиер заради агресия към израелски туристи в "Слънчев бряг"

Клипче със скандала се превърна във водеща новина в Израел

"Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това", категорична бе министър Николина Ангелкова.

Тя подчерта, че туристическият интерес към страната ни от Израел през последните години е стабилен и отбелязва устойчив ръст.

Данните сочат, че между януари и май 2019 г. чуждестранните туристически посещения от Израел са 71 764. През 2018 г. броят им се увеличава на 244 146 - т.е. със 17,3% спрямо 2017 г., тъй като през 2017 г. България са посетили 208 594 израелски туристи.

От министерството на туризма съобщават, че българските и чуждестранните туристи могат да подават сигнали при всякакви съмнения за нарушения на е-mail: nerednosti@tourism.government.bg, както и на телефон - 02/ 90 46 895.