150 хиляди лева е дарил анонимен частен инвеститор за реставрация на църквата "Св. Троица" в Банско, съобщи Радио Благоевград. До края на август третият етап ще бъде завършен.

Предстои да бъде поставено златно и сребърно покритие на иконостаса.

Според отец Георги Касапинов това е втората най-стара църква в България заедно с храм-паметника Александър Невски.

Екипът реставратори, който извършва възстановителните дейности споделя, че има одобрени експертни оценки от МК.

Липсата на яснота за това, чия е собствеността вътре в църквата - на държавата или на православния синод, е пагубна що се отнася до осигуряване на средства за реставриране, сподели ръководителят на екипа реставратори Сашо Минчев.

Няма и ясни правила за това, кой има право да извършва реставрация. Право на намеса в това нямат дори свещениците в храмовете.

Това е и една от причините някои от най-уникалните храмове у нас да са с унищожени или повредени икони и стенописи. Според Сашо Минчев липсва и ясна политика на Министерство на културата за стопанисване и опазване на храмовете у нас.

Не се заделят средства, не се каталогизират тези, които се нуждаят от ремонт, което е причина понякога реставрационните дейности да закъснеят фатално.
Той адмирира помощта на община Банско и съдействието й в извършването на възстановяването в църквата "Св. Троица".

Храмът притежава една от архаичните икони от 1854 г., която е уникална част от родното културно наследство по оценката на експерти.