Заради намалелите приходи в местния бюджет на Добрич от 1 юли е в сила антикризисна програма, съобщи БНР.

Тенденцията за по-малко постъпления се запазва и 2009 година ще завърши с неизпълнение на планираните собствени приходи, прогнозира зам.-кметът по финансите Иван Колев.

43% са постъпленията от неданъчни приходи спрямо планираните, много голямо е неизпълнението от приходи от продажба на земя, силно е намалял инвеститорският интерес.

Събраните в този параграф средства са едва 8%. В антикризисната програма са залегнали мерки за подобряване събираемостта на собствените средства и ограничаване на бюджетните разходи.

Неизпълнението в приходната част ще бъде компенсирано от разходната. Става дума за 978 000 лева, които трябва да се осигурят от икономии на заплати, осигуровки, гориво, ел. енергия, командировки в страната и чужбина и други. На свободните работни места няма да се назначава нов персонал. Просрочените вземания от наеми, непогасени лихви, са в размер на 450 000 лева.

Всички длъжници вече са дадени на частни съдия-изпълнители и Агенцията за държавни вземания. Длъжниците на бюджета на Габрово ще бъдат вписани в регистър, а списък на най-големите от тях ще бъде публикуван в сайта на общината, съобщиха от администрацията.

Всеки месец в Службата по вписванията ще се прави справка за лицата, които са сключили сделки и не са подали данъчни декларации. Ще се извършват данъчни ревизии и проверки дали посочените данни отговарят на истината. Ще продължи и принудителното събиране на наложени глоби чрез частен съдия-изпълнител.