СДВР ще вземе с мерки срещу евентуални терористични атаки на концерта-митинг на Слави Трифонов в събота, който ще се проведе на "Орлов мост" в столицата.

"Длъжни сме да се учим от опита на другите държави, които са изпитали на гърба си терористични заплахи. Няма конкретни терористични заплахи, но трябва да предприемем мерки", коментира на пресконференция шефът на СДВР Младен Маринов.

Отрядът за борба с тероризма ще бъде на място и всеки сигнал за съмнителен багаж ще бъде проверяван.

Всички подходи по "Цариградско шосе" от страната на ул. "Иван Асен" ще бъдат блокирани, за да не може някой да се вреже с автомобил в тълпата. За тази цел живущите около локалното платно по Цариградско ще трябва да си махнат автомобилите. В противен случай ще бъдат репатрирани.

Блокират тотално столичния център за концерта на Слави

Блокират тотално столичния център за концерта на Слави

Публикуваме без корекции и редакции планираните ограничения

От полунощ в петък срещу събота се затваря участъкът от Орлов мост до алея "Яворов" заради изграждането на сцената за събитието.
Движението по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" ще бъде преустановено в деня на концерта, тъй като направлението е предвидено, при евентуални инциденти, за медицинска евакуация към "Пирогов" и Военна болница.

Редица улици щe бъдат затворени в деня на концерта. Плановете са Цариградско шосе да бъде затворено до алея "Яворов". Ако се окаже обаче, че зрителите са повече, е възможно автомобилите да бъдат отбивани още на кръговото кръстовище на 4-ти километър.

Шефът на СДВР Младен Маринов обяви, че от месец провеждат срещи с организаторите, с представители на Столична община и всички институции, ангажирани с безопасното протичане на концерта. Той обясни, че няма как да предположат колко хора ще посетят събитието, тъй като то е със свободен достъп. "Очакваме да бъде посетено от голям брой зрители", коментира Маринов.

Очакванията са да дойдат предимно млади хора, сред които и малолетни, и непълнолeтни, така че родителите и попечителите трябва да ги придружат. Зрителите ще бъдат проверявани на пунктове от полиция и частни охранители, за да не се допуснат обемисти багажи и лица в неадекватно състояние.

Маринов предупреди, че при такива мероприятия мобилните оператори са претоварени, така че родителите не могат да разчитат особено на проверката на децата си по телефона.

22 пункта ще бъдат изградени на територията на мероприятието. Предвидени са и 4 буферни зони по протежението на Цариградско шосе за евентуална евакуация. Изградени ще бъдат медицински пунктове.

Засилено полицейско присъствие ще има не само в района на Орлов мост, а в цяла София, категорични са от СДВР. Подвижни полицейски групи, коне и кучета ще има по всички алеи в Борисовата градина. Извършена е профилактика на осветлението.

Полицаите ще бъдат със светлоотразителни елеци и ще бъдат на концерта, за да не допускат провокации, обясни още шефът на СДВР. Провокатори и лица с неадекватно поведение ще бъдат отстранявани.

"Искам хората да ни разпознават в тяхна помощ, а не като репресивен орган", посочи Младен Маринов.

70 служители на Общинска полиция, 100 частни охранители и "достатъчно" служители на МВР ще бдят над сигурността. Точен брой на служителите от силовото ведомство не бе обявен. Ангажирани са и много оперативни служители, които да наблюдават обстановката, без да бъдат забелязани.

Хората да се насочат пеш и спокойно да изчакат проверката. Затруднения в трафика ще има.

При такъв тип масови събития има две основни заплахи - терористична и от блъскане и масови падания. Затова апелът към хората е да не се блъскат да бъдат на първа линия.
Ще има и видеостени, така че по-далечно стоящите да виждат. По повод очакванията за валежи от СДВР обясниха, че е желателно хората да идват с дъждобрани, тъй като чадърите са опасни при струпването на много хора.