Трайният ремонт на пътя Русе – Бяла изисква значителен финансов ресурс, с какъвто Агенция “Пътна инфраструктура” не разполага.

Това посочва регионалният министър Лиляна Павлова в писмен отговор на запитване от председателя на Комисията по транспорт на парламента Настимир Ананиев, съобщава БГНЕС.

Поредна зверска катастрофа на пътя Русе - Бяла

Поредна зверска катастрофа на пътя Русе - Бяла

Между две коли и пътнически автобус

„Трайно подобряване на транспортно-експлоатационните характеристики на пътната отсечка от Републикански път I-5, от град Русе до Бяла, може да се постигне с рехабилитация, за което е необходимо изработване на технически проект и осигуряване на значителен финансов ресурс за строително-монтажните работи. За съжаление Агенция “Пътна инфраструктура” не разполага към момента със средства за извършване на такъв вид ремонтни дейности”, посочва Павлова.

Петима румънци са в болница след тежка катастрофа на пътя Русе – Бяла

Петима румънци са в болница след тежка катастрофа на пътя Русе – Бяла

35-годишна жена е с опасност за живота

В писмения отговор се отбелязва, че в края на 2016 година се предвиждат нови ремонтни дейности на участъка Русе-Бяла, които ще включат отново “изкърпване” на деформирана настилка, както и изрязване на “опасни крайпътни дървета”. В последните две години такива ремонти са правени вече.

Отсечката Русе-Бяла е станала нарицателна за "път-убиец", заради високата концентрация на тежки катастрофи и множеството жертви.

За 2015 г. в участъка между двата града са регистрирани 1683 нарушения, станали са 234 произшествения, с 11 убити и 68 ранени. Освен че е изключително натоварен, пътят е с лошо качество на настилка.

Поредна тежка катастрофа на пътя Русе - Бяла

Поредна тежка катастрофа на пътя Русе - Бяла

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост

Отговорът не съдържа информация за точната сума, която е инвестирана в ремонтните дейности. Няма и информация в какви срокове МРРБ и АПИ предвиждат цялостна реконструкция на отсечката, както и прогнозна стойност колко би струвало това.