През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. Контролът по спазването на ограничението се осъществява от "Пътна полиция". Няма издадена заповед за промяна в организацията на движение в участъка Мездра - Лютидол - п. в. "Новачене" на път I-1, която ще се наложи заради предстоящата модернизация на трасето. Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на обходните трасета. Това напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура" заради постъпили запитвания заради предстоящия втори ремонт на пътя между Мездра и Лютидол.

От Агенцията все още правят анализи на пътната обстановка преди да се въведе временната организация на движението.

Затварянето на участъка между Мездра и Лютидол е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива - "Мездра", "Дърманци" и "Ребърково" и модернизацията на пътя Мездра - Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

Ограничаването на движението в участъка Лютидол - п. в. "Новачене" /от км 172+640 до км 185+600/ е свързано със строителството на пътен възел "Лютидол", корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване отляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо 2 км по протежение на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения - надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена - 86 м, частично укрепителна пилотна стена - 140 м, дълбок изкоп - близо 40 м. Ще се направи и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и пресичания на стар и нов път и др.

Втори ремонт затваря пътя между Мездра и Лютидол

Втори ремонт затваря пътя между Мездра и Лютидол

Мисли се обходен маршрут

По-късно днес стана ясно, че се подготвя нов протест от страна на неправителствени сдружения, граждани и някои политически партии срещу пускането на тирове през прохода. Протестът е насрочен за тази вечер на шосето Берковица - София в центъра на село Бързия в община Берковица, съобщи за БТА кметът на Берковица Радослав Найденов.

Кметът на Бързия Атанас Алексов посочи още, че протестиращите ще пресичат един по едни пешеходната пътека в центъра на селото и по този начин на практика ще блокират за известно време движението. В протеста ще участват хора от Берковица и селата на общината Бързия, Слатина, Ягодово, Замфирово, а също и от села на община Монтана, намиращи се по пътя за прохода Петрохан.

По думите на Алексов макар да няма официална заповед за насочване на тежкотоварните камиони през Петрохан, през нощта по шосето в селото са преминали няколко тира. Днес също имало опити да се преминава, но са били спрени от полицията.

На табелата, която стои на изхода от Монтана към Берковица, Бързия и прохода Петрохан, все още пише "Забранено за автомобили с тегло над 12 тона".

Припомняме, в местността Чапраза на шосето край Берковица на 14 юни имаше протест срещу евентуално пускане на тирове през Петрохан, в който участваха около 300 души. Представители на местната власт поискаха централната да се съобразява с мнението на хората в региона и да не допуска преминаване на тирове през Петрохан. Позиция срещу преминаването на тежкотоварните камиони през Петрохан официално с писма са изразили областният управител на Монтана Ивайло Антонов и Общинският съвет в Берковица. В града има и подписка на местни хора срещу това.

Кметът на Берковица не иска тирове през Петрохан

Кметът на Берковица не иска тирове през Петрохан

Заради предстоящия ремонт на пътя между Мездра и Лютидол