С кметове и превозвачи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обсъди варианти на обходни маршрути за движението по пътя Мездра и Лютидол заради планираното повторно затваряне, съобщиха от пресцентъра на министерството.

На 10 юни се е провела среща, на която са присъствали превозвачи, кметове на общини и населени места - Мездра, Берковица, Лютидол, Новачене, Скравена, Типченица и Бързия, които се намират в близост до пътя или ще бъдат засегнати от промяната в организацията на движението, представители на транспортния бранш, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) - Йордан Вълчев и Венцислав Атанасов, и регионалният министър Виолета Коританова

На срещата Агенцията е представила информация за предвидените за изпълнение дейности, които налагат новото затваряне на участъка между Мездра и Лютидол, както и проекта за временна организация на движението заради модернизацията на трасето.

Пътят между Мездра и Лютидол остава затворен още месец

Пътят между Мездра и Лютидол остава затворен още месец

До средата на януари 2024 се преминава по обходни маршрути

Предлаганите обходни маршрути ще бъдат обсъдени с Министерството на вътрешните работи, след което ще бъде взето и окончателното решение за тях. Предвижда се те да бъдат въведени от следващия понеделник - 17 юни.

Отделно от това участниците в срещата се съгласиха да се провеждат ежемесечни координационни срещи и при необходимост, след анализ на трафика, временната организация на движение да бъде изменяна. За участие в тях ще бъдат поканени и представители на МВР.

Ремонтът на трасето трябва да приключи до края на годината, според министър Коританова. 

Припомняме, че пътят между Мездра и Лютидол беше спрян през юни месец миналата година. Причината беше модернизацията на първокласния път, като той беше пуснат отново към края на февруари тази година. Още тогава от АПИ предупредиха, че той отново ще бъде затворен.

В началото на април жителите и местната власт в Берковица се обявиха против пренасочването на тировете през прохода Петрохан заради предстоящия ремонт.

Жителите на Берковица са против пускането на тирове през прохода Петрохан

Жителите на Берковица са против пускането на тирове през прохода Петрохан

Причината е ремонт, който ще затвори пътя София - Ботевград - Мездра