Жителите и местната власт в Берковица са против пускането на тировете през прохода Петрохан в Стара планина над града. Това е заявил кметът Радослав Найденов, предаде БТА.

Причината за пренасочването на движението е предстоящ ремонт, който ще затвори пътя София - Ботевград - Мездра. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обсъждат различни варианти за маршрути на тировете, но все още не е взето окончателно решение.

На 5 юни около 09:00 часа сутринта кметът заедно с жители на Берковица и близкото село Бързия са изразили своята позиция против евентуално вземане на такова решение от страна на АПИ като са стояли около шосето по пътя към Петрохан без да го блокират.

От областната дирекция на МВР в Монтана са съобщили, че на шосето е имало протест, който е бил охраняван и не се е стигнало до инциденти.

Против се обяви и областният управител на Монтана Ивайло Антонов.

Найденов уточнява, че пренасочването на тировете през прохода създава голяма опасност от инциденти понеже шосето е тясно и големите камиони не могат да вземат завоите без да навлязат в насрещното платно. Освен това преминаването на тежки камиони води до разбиване на настилката на шосето, което не е проектирано да издържа толкова големи натоварвания, както и е възможно хората да напуснат къщите около пътя. 

Втори ден продължава протеста заради разбития път Гълъбово-Мъдрец

Втори ден продължава протеста заради разбития път Гълъбово-Мъдрец

На място пристига строителна техника за ремонтните дейности