От утре,10 юни, се спира движението в двете посоки по път I-1 между Мездра и Лютидол. Временната организация в участъка от 160-ти до 172-ри км е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

АПИ посочва, че ще направи всичко възможно да организира движението по най-щадящ и безопасен за пътуващите начин. Предвидените ремонтни дейности са част от модернизацията на пътя Мездра - Ботевград. Планирано е разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места.

АПИ подчертава, че пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради факта, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. Ще бъдат построени и редица съоръжения.

За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г., уточняват от АПИ.

Докато текат ремонтните дейности, трафика ще се отклонява по обходни маршрути:

Леките автомобили до 3,5 т ще преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ "Хемус" и обратно;

път II-15 Враца - Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ "Хемус" и обратно.

Шофьорите на камиони над 3,5 т, пътуващи в посока София могат да преминават и по път II-81 Монтана - София, през проход "Петрохан" - до въвеждане на зимното поддържане на пътя.

За пътуващите в посока Монтана маршрутът е по АМ "Хемус" - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра - Монтана.

Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение, посочват от АПИ.

Укрепват свлачище по пътя София - Перник край Владая

Укрепват свлачище по пътя София - Перник край Владая

Заради ремонтните дейности се налага въвеждането на временна организация за безопасност на движение